Αντικατάσταση – Αλλαγή καμινάδας από αμίαντο / ελλενίτ

Αντικατάσταση – Αλλαγή καμινάδας από αμίαντο / ελλενίτ

Αντικατάσταση – Αλλαγή καμινάδας από αμίαντο / ελλενίτ : Όλοι γνωρίζετε τον αμίαντο, το δομικό υλικό που έχει πλήθος κατασκευαστικών χρήσεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παρά, όμως, την ευρεία χρήση του, έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια ότι αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και καλό είναι να αφαιρείται από τις κατασκευές στις οποίες υπάρχει.

Μία εκ των χρήσεων του αμιάντου αφορά καμινάδες παλαιού τύπου. Η CK Service διαθέτει συνεργάτες που μπορούν με ασφάλεια να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον αμίαντο μια για πάντα.
Ας δούμε, όμως, πρώτα μερικές πληροφορίες για το υλικό αυτό, όπως και για τους λόγους που το καθιστούν τόσο επικίνδυνο για την υγεία.

Αντικατάσταση – Αλλαγή καμινάδας από αμίαντο / ελλενίτ – Τι είναι ο αμίαντος;

Πρόκεται για ένα σκληρό μετάλλευμα, ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στα χημικά, με μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα, το οποίο αποτελείται από πολύ λεπτές ίνες.
Οι ίνες αυτές διαφοροποιούνται βάσει χρώματος, κι έτσι έχουμε τον καφέ αμίαντο με ορυκτό βάσης τον αμοσίτη, τον λευκό αμίαντο με βάση τον ορυκτό χρυσοτίλη και τον μπλε αμίαντο με βάση τον κροκιδόλιθο.
Επιπλέον, διακρίνονται δεσμευμένα προϊόνται αμίαντου με μικρή εκπομπή ινών και ασθενώς δεσμευμένα προϊόντα με μεγάλη εκπομή ινών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν υλικά όπως πλάκες αμίαντου, ενώ στη δεύτερη ο αμίαντος μπορεί να είναι σε ψεκαζόμενη μορφή.

Αντικατάσταση – Αλλαγή καμινάδας από αμίαντο / ελλενίτ – Η ιστορία του

Από τα αρχαία χρόνια ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν ως φυτίλι για τα λυχνάρια, ενώ τον 19ο αιώνα η χρήση του επεκτάθηκε ραγδαία. Του δόθηκαν δύο ονόματα, τα οποία προέρχονται από τα ελληνικά και είναι τα εξής: amiante και asbestos, που σημαίνουν αντίστοιχα αυτόν που δε μιαίνεται (αμίαντος) και αυτόν που δεν καίγεται (άσβεστος).
Φτάνοντας στο 1990, αρχίζει η απαγόρευση παραγωγής και χρήσης αμιάντου εξαιτίας της αύξησης ασθενών από τα υλικά του, ενώ από το 2005 απαγορεύεται η χρήση του σε όλη την Ε.Ε.

Αντικατάσταση – Αλλαγή καμινάδας από αμίαντο / ελλενίτ – Χρησιμοποιείται σήμερα;

Παρά την επικινδυνότητά του και την προτροπή για διακοπή της χρήσης του, πολλά σπίτια εξακολουθούν να διαθέτουν υλικά από αμίαντο, ενώ η χρήση του επεκτείνεται και σε πλήθος άλλων τομέων.
Λόγω της ανθεκτικότητας που παρουσιάζει απέναντι στη θερμότητα, καθώς και των μονωτικών ικανοτήτων του, συναντάται σε πολλές περιπτώσεις. Μερικές εξ’αυτών είναι τα δάπεδα (PVC), οι στέγες, οι μονώσεις σωλήνων και λεβήτων, τα υλικά κόλλας και τσιμεντοκονίας και τα υλικά στεγανοποίησης.

Επιπροσθέτως, αμίαντος συναντάται ακόμη και σε παλιές ηλεκτρικές συσκευές, σε σχοινιά, αυλαίες θεάτρων, αλλά και στην ηλεκτρολογία, σε πλοία και εργοστάσια. Ωστόσο, αυτό με το οποίο θα ασχοληθούμε στην προκειμένη περίπτωση είναι η χρήση του αμιάντου σε καμινάδες.

Αντικατάσταση – Αλλαγή καμινάδας από αμίαντο / ελλενίτ – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Όπως προαναφέρθηκε, ο αμίαντος έχει καταταγεί στα επικίνδυνα υλικά και κρίνεται σώφρον να αφαιρεθεί από τα οικήματα στα οποία υπάρχει. Ωστόσο, αυτή η εργασία επιβάλλεται να γίνεται από ειδικούς.
Το βασικό του στοιχείο είναι ότι αρχίζει να αποτελεί κίνδυνο όταν υποστεί κάποια ζημιά, σπάσει, τροχιστεί ή κοπεί. Όταν συμβεί κάτι εκ των παραπάνω, απελευθερώνονται ίνες αμιάντου που δύνανται να εισχωρήσουν με κάθε αναπνοή στο αναπνευστικό σύστημα ανοίγοντας μικροσκοπικές τρύπες στους πνεύμονες.

Οι συνέπειες μπορούν να φανούν ακόμη και 50 χρόνια μετά την εισπνοή των ινών με τη μορφή καρκίνου του πνεύμονα ή αμιάντωσης. Γίνεται, λοιπόν, πλήρως κατανοητό το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η έκθεση σε αμίαντο.

Πηγή : https://www.hse.gov.uk/asbestos/dangerous.htm

Αντικατάσταση – Αλλαγή καμινάδας από αμίαντο / ελλενίτ – Πώς αφαιρείται;

Η αποξήλωση και απόρριψη αμιάντου είναι μια διαδικασία που επιτρέπεται να πραγματοποιείται μόνο από πιστοποιημένες εταιρείες διότι χρειάζονται ειδικά μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένη διεργασία αφαίρεσης. Κάθε τέτοιου είδους εργασία οφείλει να δηλώνεται στην πολεοδομία από την εταιρεία που την αναλαμβάνει.

Για να πραγματοποιηθεί η αφαίρεση αμιάντου χρειάζεται οι ειδικοί τεχνικοί να είναι εξοπλισμένοι με προστατευτικές στολές και μάσκες.
Εάν η εργασία αφορά εσωτερικό χώρο, είναι απαραίτητη η δημιουργία υποπίεσης για την παρεμπόδιση των ινών από το να διαφύγουν προς τα έξω. Τα υλικά αμιάντου συσκευάζονται αεροστεγώς πριν απομακρυνθούν.

Εάν, από την άλλη, η διαδικασία αφορά εξωτερικό χώρο, όπως συμβαίνει κατά βάση με τις καμινάδες από αμίαντο, λαμβάνονται άλλου είδους μέτρα. Το έδαφος και οι σκαλωσιές καλύπτονται με ειδικές μεμβράνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι πλάκες αμιάντου καλύπτονται με ψεκαζόμενο υλικό που αποτρέπει την αποκόλληση των ινών.

Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η πρόκληση βλάβης στις πλάκες. Γι’αυτό, βίδες και καρφιά αφαιρούνται με περισσή προσοχή ώστε να μη δημιουργηθεί ούτε ρωγμή στον αμίαντο. Τέλος, όπως είναι εύλογο, απαγορεύεται ρητά η ρίψη των πλακών.

Αντικατάσταση – Αλλαγή καμινάδας από αμίαντο / ελλενίτ – Πόσο κοστίζει;

Η αποξήλωση δομικών υλικών από αμίαντο είναι μια σχετικά δαπανηρή διαδικασία που, όμως, κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή του κινδύνου που εγκυμωνούν τα υλικά αυτά.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σημεία ταφής αμιάντου, οπότε το κόστος ανεβαίνει λόγω της ανάγκης μεταφοράς των πλακών στο εξωτερικό. Η αφαίρεση κοστολογείται περίπου στα 35€/τ.μ., ενώ η μεταφορά στους ειδικούς χώρους ταφής στη Γερμανία 1,5 ‎€/κιλό.

Συμπερασματικά, τα δομικά υλικά που εμπεριέχουν αμίαντο μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία, εάν κάποιος εκτεθεί στις ίνες του. Πολλές καμινάδες παλαιού τύπου είναι φτιαγμένες από αμίαντο, επομένως είναι καλό να προχωρά κανείς στην αντικατάστασή του με ένα πιο σύγχρονο και σαφώς ακίνδυνο για τον οργανισμό υλικό.

Η CK Service συνεργάζεται με εταιρείες που διαθέτουν πιστοποίηση για αφαίρεση αμιάντου και μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον κίνδυνο αυτόν. Για περισσότερες πληροφορίες, όπως και για προσφορά αφαίρεσης καμινάδας αμιάντου και αντικατάσταση αυτής, μπορείτε να καλέσετε εδώ.

 

 

 

Δείτε ποιες περιοχές εξυπηρετούμε σε όλη την Αττική με πολλά οργανωμένα και άρτια στελεχωμένα συνεργεία αντικατάστασης καμινάδων αμιάντου

Δυτικά:

Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια:

Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά. Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός

Νότια:

Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι, Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά:

Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη, Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο:

Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια,, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:

Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button