Γιατί μυριζει το τζακι ενώ είναι σβηστό;

Ανά διαστήματα πολλοί πελάτες, μας καλούν για να μας ρωτήσουν σχετικά με το τζάκι ή την καμινάδας τους και γιατί αυτά βγάζουν μια δυσοσμία στον χώρο. Οι πιο συνηθισμένη ερώτηση ωστόσο είναι γιατι μυριζει το τζακι ενω ειναι σβηστο ή γιατι μυριζει το τζακι το καλοκαιρι.

Στο blog της CK Service μπορείτε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε για το τι μπορεί να προκαλεί αυτές τις μυρωδιές και πως να απαλαγείτε από αυτες.

Το τζακι μυριζει διότι χρειάζεται καθαρισμό

Το τζάκι είναι ένα μέρος του σπιτιού μας το οποίο όπως και πολλά άλλα μέρη χρειάζεται συντήρηση. Συνήθως ο καθαρισμος καμιναδας τζακιου γίνεται ανά έτος ή ανά δύο έτη. Πολλοί πελάτες αμελούν την ετήσια ή διετή συντήρηση με αποτέλεσμα στην καμινάδα να συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα αιθάλης, κρεοζότου, ή ακόμα και λίπους για αυτούς που ψήνουν εντός της εστιάς.

Στην περίπτωση που κάποιος ψήνει στο τζάκι τότε πρέπει ετησιώς να γίνεται ο καθαρισμος καμιναδας τζακιού ειδάλως κινδυνεύουμε για φωτιά. Σε ακραίες περιπτώσεις η διατομή της καμινάδας μπορεί να στενέψει τόσο πολύ που το τζάκι κυριολεκτικά δεν μπορεί να βγάλει τον καπνό στην ατμόσφαιρα και να επιστρέφει όλη την ποσότητα μέσα στο σπίτι μας.

Μπορείς να καθαρίζεις το τζάκι μόνος σου ανά έτος ή ανά 2 έτη, ωστόσο πρέπει να είσαι προσεχτικός όσον αφορά το ύψος και να λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως σχοινιά, γάντια, μάσκα και γυαλιά προστασίας.

Εάν ωστόσο δεν μπορείς να αναλάβεις ο ίδιος τον καθαρισμό της καμινάδας οι τεχνικοί της CK Service μπορούν να σε εξυπηρετήσουν πατώντας εδώ.

καθαρισμος-τζακιου

Ο εξαερισμός του τζακιού δεν βοηθάει την καμινάδα.

Πολλές καμινάδες διαθέτου καπέλο παλαιού τύπου, δηλαδή χτιστό τελειώμα με 4 παράθυρα. Εάν η κατασκευή της καμινάδας δεν βοηθάει ιδιαίτερα το τζάκι στο να τραβάει σε συνδυασμό με ένα παλαιού τύπου καπέλο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το τζάκι να δημιουργεί επιστροφές.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε μυρωδια υπάρχει στην καμινάδα δεν λαμβάνει την ώθηση που χρειάζεται για να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Αυτό με την σειρά του δημιουργεί επιστροφή του καπνού εντός του χώρου μας και το τζακι μυριζει ενω ειναι σβηστο.

Πως λύνουμε το πρόβλημα

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος λύνεται με την τοποθέτηση ενός περιστροφικού ή αιολικού καπέλου. Τα περιστροφικά καπέλα δημιουργούν καλύτερο ελκυσμό στην καμινάδα με την δύναμη του ανέμου και δίνουν μια εξτρά ώθηση όχι μόνο στον καπνό αλλα και στις δυσάρεστες μυρωδιές. Η τοποθέτηση πρέπει να γίνει από έναν έμπειρο τεχνικό ο οποίος θα πάρει τα σωστά μέτρα της καμινάδας και θα διαλέξει τον κατάλληλο τύπο καπέλου για να δώσει λύση στο πρόβλημα σας.

Εδώ να σημειώσουμε οτι βασική προυπόθεση για την τοποθέτηση του καπέλου είναι να μην έχουμε περιμετρικά εμπόδια όπως υψηλά κτήρια, δέντρα ή αποθήκες ή οποίες ενδεχομένως θα μειώσουν κατά πολύ την απόδοση του καπέλου. Καλό είναι να επιλέξουμε ένα καπέλο βαρεώς τύπου καθώς λειτουργούν με διπλό ρουλεμάν το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ταχύτερη λειτουργία και αθόρυβη περιστροφή.

Έτσι είμαστε σίγουροι οτι το τζάκι μας δεν θα μυρίζει ούτε τον χειμώνα αλλά ούτε το καλοκαίρι που λόγω ζέστης, νοτιάδων και άπνοιας το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Εάν χρειάζεσαι προσφορά μπορείς να καλέσεις την CK Service και μετά το ραντεβού θα έχεις μια δωρεάν προσφορά.

αλλαγη-καπελου-τζακιου

Κατασκευαστικό πρόβλημα στο τζάκι ή στην καμινάδα

Το τζάκι όπως όλες οι κατασκευές έχουν την δικιά τους αρχιτεκτονική και μελέτη. Δυστυχώς ένα λάθος μπορεί ουσιαστικά να νεκρώσει το τζάκι μας και να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στον ελκυσμό της καμινάδας με αποτέλεσμα όλος ο καπνός να επιστρέφει μέσα και αυτό να μας δίνει την εντύπωση οτι μυριζει το τζάκι.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που δυστυχώς συναντάμε συχνά είναι τα τζάκια με γωνιακές καμινάδας άνω των 45 μοιρών από λάθος του τότε μηχανικού. Αυτό όχι μόνο μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στον εξαερισμό αλλά και στον καθαρισμό της καμινάδας. Οταν ξύνουμε τα τοιχώματα για να καθαρίσουμε τις συσσωρευμένες ουσίες όλα τα κατακάθια πάνε και κάθονται στην γωνία της καμινάδας.

Αυτό ουσιαστικά ”μπουκώνει” το τζάκι και κλείνει κάθε δίοδο για τον καπνό ο οποίος πρέπει να απελευθερώθει. Έτσι όλη αυτη η ποσότητα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα μυρωδιάς και κακών οσμών τα οποία επιβαρύνουν όχι μόνο τον κάτοικο της οικίας αλλά και τον καπνοδοχοκαθαριστή ο οποίος δυσκολεύεται να περάσει τις βούρτσες και τα κοντάρια στην γωνιακή καμινάδα.

Πως λύνουμε το πρόβλημα

Σε αυτές τις περιπτώσεις διαθέτουμε ειδικά εργαλεία τα οποία μας βοηθάνε να ξεπεράσουμε την γωνία της καμινάδας και να προχωρήσουμε σε όλο το ύψος της. Ωστόσο επειδή ο καθαρισμός δεν είναι έυκολος, μερικές φορές χρειάζεται να τροχίσουμε την γωνία για να καταφέρουμε να καθαρίσουμε καλά το σημείο εκείνο.

Σε κατασκευαστικό επίπεδο το καλύτερο το οποίο θα μπορύσατε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τα συνεργεία της CK Service για να σας δώσουν την καλύτερη δυνατή και οικονομική λύση.

chimney

Κάποιο πτηνό εγκλωβίστηκε στην καμινάδα μας

Δεν είναι λίγες οι φορές που πελάτες μας έχουν καλέσει ταραγμένοι οτί ακούνε κάποιο φτερούγισμα η θόρυβο εντός της εστίας της καμινάδας. Σε σπάνιες περιπτώσεις πουλιά και άλλα ζώα βρίσκουν ζέστη ή δροσιά εντός της καμινάδας για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα και του καλοκαιριού.

Δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις τα πλάσματα χάνουν την ζωή τους σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστούν και μένουν πίσω από το σημείο του τάμπερ ή κλαπέτου και μετά από την διαδικασία της σήψης αρχίζει και μυρίζει πολύ έντονα μέσα στο σπίτι μας.

Έτσι πως να μην μυριζει το τζακι αν φανταστούμε οτι έχουμε ουσιαστικά ένα πτώμα μέσα στο σπίτι μας. Τα συνηθέστερα πτηνά είναι οι καρακάξες, τα περιστέρια και οι νυχτερίδες. Όταν κάτι τέτοιο συμβεί είναι άκρως αναγκαίο να αφαιρεθεί το πτώμα από τον χώρο του σπιτιού μας.

Πως λύνουμε το πρόβλημα

Όταν κάποιο πτηνό έχει εισέλθει στο τζάκι μας πρέπει οπωσδήποτε να βγει διότι είναι τεράστια πήγη μόλυνσης και μικροβίων και τα καθιστά άκρως επικίνδυνα για εμάς και τους αγαπημένους μας. Συν τοις άλλοις δημιουργούν κακοσμία η οποία δεν καλύπτεται με κανένα αρωματικό σκεύασμα.

Ο ένας τρόπος είναι να προσπαθήσουμε μόνοι μας με κάποιο ειδικό γάντι να ψήλαφίσουμε την περιοχή του τζακιού και να εντοπίσουμε ακριβώς που βρίσκεται το πτηνό και να το αφαιρέσουμε. Ωστόσο είναι μια διαδικασία ειδικά απαιτητική ακόμα και για έναν καταρτισμένο καπνοδοχοκαθαριστή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρωτού ξεκινήσετε να ψηλαφίζετε σιγουρευτείτε οτι τα χέρια σας είναι πλήρως καλυμμένα μέχρι τον ώμο και οι επενδύσεις και τα πυρότουβλα είναι πλήρως σταθεροποιημένα.

Συνήθως πρέπει πρώτα να γίνει ένας προοληπτικός έλεγχος με κάμερα πίσω από τον κώνο της εστίας για εντοπίσουμε το ακριβές σημείο που έχει εγκλωβιστεί το πτηνό και να κάνει την δουλειά μας πιο εύκολη. Έπειτα θα πρέπει ο τζακάς να εξετάσει το τζάκι και τις επενδύσεις του να δει εάν είναι στερεωμένες καλά ωστέ να μην υπάρξει κάποια αποκόλληση η οποία μπορεί να προκαλέσει κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Ο καθαριστής τζακιού λαμβάνει θέση μπαίνοντας κυριολεκτικά μέσα στην εστία για να μπορέσει με το χέρι του να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο τάμπερ.

Έαν η πλάτη της εστία είναι γεμισμένη από τσιμέντο, άμμο ή χαλίκι η δουλειά του είναι σχετικά εύκολη. Εάν δεν είναι τότε το έργο του τζακά δυσκολεύει ΠΟΛΥ και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδική τσιμπήδα για να δημιουργήσει μια προέκταση 50 εκατοστών.

Με χειρουργική σχεδόν ακρίβεια εντοπίζει το σημείο και γραπώνει το πτηνό για την αφαίρεση από το τζάκι. Απομακρύνουμε επειγόντως το πτηνό από των χώρο διότι συνήθως είναι σε μια προχωρημένη σήψη πράγμα το οποίο σημαίνει πως τα μικρόβια αυτά είναι άκρως επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επίσης θα ήταν συνετό να περιφράξουμε τις εξόδους τις καμινάδας μας για να αποφύγουμε την είσοδο άλλων πτηνών στο μέλλον. Η περίφραξη μπορεί να γίνει με πλέγμα ή συρματόπλεγμα ειδικά για καμινάδες

Εάν έχεις υποψίες πως κάτι βρίσκεται στην καμινάδα σου και δεν κατάφερες να το βγάλεις μόνος σου μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιο από τα συνεργεία μας και να κλείσεις αυθημερόν ραντεβού.

bird

Αυτά είναι τα πιο συνθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας στα τζάκια σου. Εάν έχεις κάτι από αυτά ή οτιδήποτε άλλο μην διστάσεις να καλέσεις την CK Service, και να είσαι σίγουρος θα λύσουμε το πρόβλημά σου!

Δυτικά: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια: Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά
Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι,
Χολαργός

Νότια: Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι,
Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά: Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη,
Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο: Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button