Τζάκι και ασφάλεια – 5 πράγματα που δεν πρέπει να καίμε στο τζάκι

Τζάκι και ασφάλεια – Τι δεν πρέπει να καίμε στο τζάκι μας

 

Καθώς το τζάκι είναι αναμμένο, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ρίξετε στις φλόγες του διάφορα αντικείμενα που θέλετε είτε να ξεφορτωθείτε εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν έχετε τη διάθεση να τα πάτε μέχρι τον κάδο απορριμάτων, είτε να δείτε εάν θα κάνουν κάποιον θόρυβο ενώ καίγονται για να διασκεδάσετε.

Πριν κάνετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα υλικά δύνανται να προκαλέσουν τόσο προβλήματα στην υγεία σας, όσο και φωτιά στην καμινάδα σας. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται αυστηρά η καύση τους στο τζάκι. Παρακάτω θα βρείτε τα αντικείμενα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πετάτε στο τζάκι σας.

Υγρό ξύλο

Τα ξύλα που έχουν πρόσφατα κοπεί, άρα δεν έχουν προλάβει να στεγνώσουν πλήρως, δεν καίγονται εύκολα. Η δυσκολία στο άναμμα της φωτιάς, όμως, είναι ελάσσονος σημασίας συγκριτικά με τα άλλα προβλήματα που προξενούν τα υγρά ξύλα.
Πέρα από το γεγονός, λοιπόν, ότι τα κούτσουρα που διατηρούν ακόμη την υγρασία τους καίγονται σε χαμηλότερη θερμοκρασία συγκριτικά με εκείνα που έχουν κοπεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τη χρήση τους, παράγουν και περισσότερο καπνό.

Αυτός ο δροσερός καπνός συμπυκνώνεται εύκολα και οδηγεί στη συσσώρευση κρεοσώτου που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Η συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας κρεοσώτου στην καμινάδα σας αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κρεόσωτο πατήστε εδώ.

Επεξεργασμένο ξύλο

Εάν έχετε μερικά κομμάτια ξύλου από σπασμένα έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα να τα ρίξετε στο τζάκι κερδίζοντας έτσι μερικά δωρεάν καύσιμα για όσο χρόνο θα το χρησιμοποιήσετε. Θα σας προτείναμε, ωστόσο, να μην υποκύψετε στον πειρασμό.

Το κατεργασμένο ξύλο, που ενδεχομένως να έχει και λούστρο στην επιφάνειά του, δεν έχει καμία θέση στο τζάκι σας. Οι χημικές ουσίες που εμπεριέχει είναι τοξικές και η καύση αυτών στο τζάκι αναμφισβήτητα θα εξαπολύσει ρύπους και καπνούς πολύ επικίνδυνους για την υγεία σας, αλλά και για την πρόκληση φωτιάς.

Κάρβουνο

Σίγουρα, το ψήσιμο στο τζάκι δίνει περισσότερο ενδιαφέρον στις οικογενειακές συναθροίσεις, ενώ οι μυρωδιές από το ψημένο φαγητό ανοίγουν την όρεξη. Εάν, όμως, σκοπεύετε να ρίξετε κάρβουνα για το μαγείρεμά σας, οφείλετε να γνωρίζετε ότι αυτό επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Ο ξυλάνθρακας ή αλλιώς κάρβουνο απελευθερώνει μονοξείδιο του άνθρακα (CO) κατά την καύση του. Αυτό το αέριο λειτουργεί ως δηλητήριο τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα που ενδεχομένως έχετε στο σπίτι σας. Καταλαβαίνετε, επομένως, ότι είναι σημαντικό να αποφεύγετε την καύση κάρβουνου μαζί στο τζάκι.

Χαρτόνι

Το χαρτόνι είναι ακόμη ένα υλικό που δεν πρέπει να καίτε στο τζάκι σας. Το μελάνι που ενδέχεται να εμπεριέχει, όταν καίγεται, εκπέμπει τοξικούς καπνούς. Επίσης, η αιφνίδια ανάφλεξη του χαρτονιού μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία της φωτιάς πολύ απότομα σε σημείο που να προκαλέσει φωτιά στην καμινάδα. Εάν, λοιπόν, σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε χαρτόκουτα για προσάναμμα, μην το κάνετε.

Χαρτί περιτυλίγματος

Είναι πρωί Χριστουγέννων, το τζάκι είναι αναμμένο από νωρίς και τα δώρα έχουν ανοιχτεί από την οικογένεια που είναι μαζεμένη γύρω του. Χωρίς πολλή σκέψη κάνετε τα γιορτινά περιτυλίγματα μια μεγάλη μάζα και τα πετάτε στο τζάκι… ή και όχι.
Το έγχρωμο γυαλιστερό χαρτί από το οποίο φτιάχνονται οι συσκευασίες δώρων μπορεί να γεμίσει επικίνδυνες αναθυμιάσεις εάν καέι στο τζάκι. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανή μια γρήγορη ανάφλεξη που, χωρίς να το καταλάβετε, θα βάλει φωτιά στην καμινάδα σας. Κανείς δε σας εγγυάται, τέλος, ότι η φωτιά δεν θα εξαπλωθεί και στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Εάν αγοράζετε φυσικά έλατα για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού σας, θα σας φαίνεται λογικό, μετά το πέρας των γιορτών, να κόψετε το δέντρο σε μικρότερα κομμάτια και να αξιοποιήσετε τα ξύλα του ως καύσιμα για το τζάκι σας. Όσο καλή ιδέα κι αν ακούγεται, όμως, το κάψιμο ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν ενδείκνυται.

Το ξύλο από κορμούς ελάτων, που έχουν συνήθως κοπεί αρκετά πρόσφατα προκειμένου εμείς να απολαμβάνουμε το πράσινο φύλλωμά τους, είναι εύλογο πως δεν καίγεται σωστά λόγω της υγρασίας που διατηρεί. Επιπρόσθετα, πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα περιέχουν ουσίες όπως ρητίνη που καίγονται με γρήγορους ρυθμους και σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παράγει μεγάλες ποσότητες κρεοσώτου, ενώ ενδέχεται να πυροδοτήσει ξαφνική φωτιά στην καπνοδόχο σας.

Συμπερασματικά, είναι κατανοητό ότι δεν πρέπει να καίτε στο τζάκι σας τίποτε άλλο πέραν των ενδεδειγμένων γι’αυτό καυσίμων. Μόνο τα πλήρως στεγνά κούτσουρα και τα ειδικά προσανάμματα είναι κατάλληλα για το τζάκι σας, ενώ οποιοδήποτε άλλο υλικό που συμπεριλαμβάνεται στα προαναφερθέντα, θα πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά.

Εάν, ωστόσο, κάποιο υλικό προκαλέσει φωτιά στην καμινάδα σας, οι εξειδικευμένοι τεχνικοί της CK Service μπορούν να σας βοηθήσουν στην επισκευή ή τον καθαρισμό της. Μπορείτε να μας καλέσετε για να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία σας.

Μην ξεχνάτε, ότι ο καθαρισμός τζακιού και η γενικότερη επιθεώρηση της εστίας και της καμινάδας σας είναι προαπαιτούμενα για να συνεχίσει το τζάκι σας να λειτουργεί ομαλά.

 

Περιοχές εξυπηρέτησης καθαρισμού τζακιού

Δυτικά:

Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια:

Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά. Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός

Νότια:

Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι, Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά:

Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη, Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο:

Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια,, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:

Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button