Τι ξύλο πρέπει να καίω στο τζάκι; – 4 Συμβουλές

Τι ξύλο πρέπει να καίω στο τζάκι;

Τι ξύλο πρέπει να καίω στο τζάκι;Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των ανθρώπων που διαμένουν σε σπίτι με τζάκι. Ωστόσο, δεν είναι μία η σωστή απάντηση αφού υπάρχει πληθώρα ειδών ξύλου.
Είναι, όμως, κατανοητό να δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, ιδίως εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία σε τζάκι. Για τον λόγο αυτό, η CK Service είναι εδώ για να σας βοηθήσει στην επιλογή καυσόξυλων.

Κατά βάση, τα ξύλα για τζάκι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μαλακά και σκληρά ξύλα για τζάκι. Παρακάτω θα δείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει καθεμιά εξ’ αυτών.

Τι ξύλο πρέπει να καίω στο τζάκι; – Μαλακό ξύλο

Σε αυτό το είδος περιλαμβάνονται ξύλα που προέρχονται κυρίως από πεύκα και έλατα, ενώ βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η γρήγορη καύση. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται το γρήγορο άναμμα, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεσο αποτέλεσμα.

Εάν, ωστόσο, θέλετε η φωτιά σας να μείνει αναμμένη για αρκετή ώρα, τα ξύλα μαλακού τύπου δεν αποτελούν τη σωστή επιλογή, καθώς καίγονται ολοσχερώς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα, ακόμη, μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα καπνού από άλλα ξύλα.

Τι ξύλο πρέπει να καίω στο τζάκι; – Σκληρό ξύλο

Αυτό που δεν καταφέρνουν τα μαλακά ξύλα, είναι ειδικότητα του σκληρού ξύλου. Σφένδαμοι, κέδροι και βελανιδιές ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ξύλα που καίγονται για αρκετή ώρα, η δυσκολία εδώ βρίσκεται στο ξεκίνημα.

Καυσόξυλα που ανήκουν σε αυτό το είδος παίρνουν φωτιά σχετικά δύσκολα, επομένως ίσως να παιδέψουν σε έναν βαθμό τους αρχάριους χρήστες τζακιού. Όμως, μόλις ανάψουν θα δημιουργήσουν μια φωτιά που πρόκειται να σας κρατήσει συντροφιά αρκετή ώρα.

Τι ξύλο πρέπει να καίω στο τζάκι; – Συνδυασμός

Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσετε τόσο εύκολο άναμμα όσο και μεγάλη διάρκεια, είναι ένα μίγμα μαλακών και σκληρών ξύλων. Προτιμήστε μια βάση από μαλακά ξύλα που ανάβουν ευκολότερα, και από πάνω τοποθετήστε 1-2 σκληρά καυσόξυλα.

Μην ξεχνάτε, καθώς στήνετε τα ξύλα σας για άναμμα, να αφήνετε μερικά κενά μεταξύ τους ώστε η φλόγα να έχει χώρο να αναπνεύσει. Αυτό θα βοηθήσει στην παραγωγή λιγότερου καπνού, αλλά και στην αύξηση του χρόνου διάρκειας της φωτιάς.

Τι ξύλο πρέπει να καίω στο τζάκι; – Αποξηραμένο ξύλο

Παρά τα όσα ίσως να πιστεύετε, δεν έχει τόση σημασία το είδος του ξύλου όσο το επίπεδο υγρασίας αυτού. Προκειμένου να θεωρηθεί ένα κούτσουρο έτοιμο για καύση θα πρέπει να έχει μείνει σε ξηρό ηλιόλουστο μέρος με αέρα για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μόνο έπειτα από αυτή τη διαδικασία μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το ξύλο είναι στεγνό και δύναται να χρησιμοποιηθεί σωστά ως καύσιμο για το αγαπημένο σας τζάκι.
Το ξύλο που δεν έχει περάσει από αυτήν την περίοδο αποξήρανσης δε θα καεί αποτελεσματικά, ενώ το πιθανότερο είναι να παράγει περισσότερο καπνό αντί για φλόγα. Γι’αυτό προτείνεται να επιλέγετε ξύλα που έχουν κοπεί τουλάχιστον ένα έτος πριν τη χρήση τους και έχουν σίγουρα αποβάλει την υγρασία.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε τα πιο μαλακά ξύλα τους μήνες κατά τους οποίους μια μικρή φωτιά αρκεί για τη θέρμανση του χώρου σας και να κρατάτε τα πιο σκληρά ξύλα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης για τις πιο κρύες περιόδους του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πριν χρησιμοποιηθεί το τζάκι σας οφείλει να πραγματοποιηθεί ένας πλήρης καθαρισμός καμινάδας, ώστε να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα λειτουργήσει σωστά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μπορείτε να καλέσετε τη CK Service ανά πάσα στιγμή κι ένας από τους καταρτισμένους τεχνικούς μας θα σας εξυπηρετήσει. Έπειτα από τον καθαρισμό το τζάκι σας θα μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί και ο χώρος σας θα είναι ακριβώς όπως μας τον αφήσατε.

Για να κλείσετε ραντεβού για καθαρισμό τζακιού πατήστε εδώ.

Call Now Button