Φωτια στην καμιναδα. Πόσο επικίνδυνο ειναι;

Πολλοί πελάτες, μας καλούν για να μας ρωτήσουν ή να μας ενημερώσουν σχετικά με κάποια φωτια στην καμιναδα την οποία πήραν αυτοί ή κάποιος γείτονας. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε την επικινδυνότητα της φωτίας σε μια καμινάδα και πως μπορούμε να λάβουμε πρόληψη πριν συμβεί και σε εμάς.

Στο blog της CK Service μπορείτε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε για τους κινδύνους που επιφυλάσσει το τζάκι μας και πως μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Το τζάκι δεν έχει καθαριστεί ποτέ ή καθαρίζεται πολύ σπάνια.

Το τζάκι όπως και όλες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις και συσκευές χρήζουν συντήρησης ανάλογα με την χρήση τους. Αρκετοί μεν είναι αυτοί οι οποίοι παραμελούν ή καθυστερούν τον καθαρισμο καμινάδας τζακιού με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε μια κατάσταση η οποία ενέχει ρίσκο.

Τα τελευταία έτη η πυροσβεστική αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα από τα τζάκια τα οποία παίρνουν φωτιά. Δίνει στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την αποφυγή φωτια σε καμιναδα. Μάθε περισσότερες πληροφορίες εδω

Όταν ένα τζάκι δέχεται συχνή χρήση και αμφιβόλλου ποιότητας καύσιμες ύλες μαζέυει στα εσωτερικά του τοιχώματα μεγάλες ποσότητες κρεοζότου αιθάλης και πολλών ακόμα ουσιών. Αν αυτές οι ουσίες συγκεντρωθούν και η ποσότητα ξεπεράσει το επιτρεπτό, γίνεται κρυσταλλοποίηση των ουσιών στα τοιχώματα και ο βαθμός ευφλεκτικότητας ανεβαίνει κατακόρυφα.

Τότε ο χρήστης κινδυνεύει να παρει το τζακι φωτια. Αν ωστόσο κάναμε τον καθαρισμό ανά 2-3 κυβικά καθαρού ξύλου θα αποφεύγαμε το ρίσκο φωτιάς και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικά το τζάκι μας.

Ο καθαρισμος καμιναδας μπορεί να γίνει από εσάς τους ίδιους εάν διαθέτετε τα κατάλληλα σύνεργα (βούρτσες, κοντάρια, σχοινιά, βαρίδια, γάντια, σκούπες στάχτης) αλλά το ιδανικό θα ήταν να έχετε ένα αποκλειστικό συνεργείο καθαρισμού τζακιών και καμινάδων το οποίο θα καθάριζε το τζάκι σας κάθε έτος.

Εάν δεν έχεις βρει τον μάστορα που χρειάζεσαι για το τζάκι σου πάτησε εδώ.

καθαρισμος-τζακιου

Ψήσιμο στο τζάκι

Αδιαμφισβήτητα το ψήσιμο στο τζάκι είναι μια απόλαυση για μεγάλο μέρος του κοινού. Αυτό όμως καθιστά τον χρήστη του τζακιού σε άμεσο κίνδυνο καθώς το λιπος του κρέατος απελευθερώνει στην καμινάδα μεγάλη ποσότητα η οποία έπειτα στερεοποιείται και μένει εκεί. Ο τρόπος του καθαρισμού είναι είτε χειροκίνητος είτε με έντονα χημικά καθαριστικά τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με απόλυτη προσοχή και προφύλαξη.

Συν τοις άλλοις το λίπος σιγά σιγά ξεκινάει και φράζει την διατομή της καμινάδας με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου το τζάκι να αποδίδει όλο και χειρότερα.

Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να σταματήσεις εντελώς το ψήσιμο κρέατος εντός της εστίας σου, αλλά να το περιορίσεις και να είσαι συνεπής στην συντήρησή του. Για αυτό καλό θα ήταν να φώναξεις το κατάλληλο συνεργείο καθαρισμού τζακιών για να σου δώσει την λύση που χρειάζεσαι.

Ο καθαρισμός τζακιού είναι μια εργασία απλή η οποία προυποθέτει 30 με 60 λεπτά από τον χρόνο σου με σχετικά μικρό κόστος. Μην παραμελείς το τζάκι σου. Κάλεσε τον καπνοδοκαθαριστή που εμπιστεύεσαι και κλείσε ένα ραντεβού άμεσα για να έχει ένα τζάκι καθαρό χωρίς φόβο.

ψησιμο-στο-τζακι

Κατασκευαστικό πρόβλημα στο τζάκι ή στην καμινάδα

Το τζάκι όπως έχει δικά του κατασκευαστικά πρότυπα όπως όλες οι κατασκευές μιας οικίας. Ένα σοβαρό κατασκευαστικό λάθος στο τζάκι μας  ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στον ελκυσμό της καμινάδας, αλλά και στο κατά πόσο το τζάκι μπορεί να αποβάλλει τις επικίνδυνες για την καμινάδα ουσίες στην ατμόσφαιρα. Όπως καταλαβένετε κάτι τέτοιο ενέχει μεγάλο ρίσκο για να πάρει φωτιά η καπνοδόχος μας.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν η καμινάδα του τζακιού ξεπερνάει τις 45 μοίρες γωνία. Είναι λάθος εκ γενετής να χαλάσουμε το σύστημα απαγωγής του τζακιού και ο ελκυσμός, η ιδιότητα δηλαδή του τζακιού να μπορεί να απελευθερώσει την αέρια καύσιμη ύλη έξω από το σπίτι μας.

Η αέρια μάζα εν τέλει στερεοποιήται εντός της καμινάδας και όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο μεγαλύτερος και ο βαθμός της εφλεκτικότητας.

Η λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αντικατάσταση του συμβατικού ή του περιστροφικού μας καπέλου, με ένα καπέλο με μοτέρ το οποίο θα μπορεί να δημιουργήσει καλύτερη ροή αέρα, λιγότερη στερεοποίηση, και κατ’ επέκταση πολύ μικρότερο ρίσκο ανάφλεξης της καμινάδας μας.

chimney

Συμπέρασμα

Στις περισσότερες περιπτώσεις η φωτια στην καμιναδα τζακιου δεν είναι άκρως επικίνδυνη. Συνήθως το καταλαβαίνουμε από ένα έντονο μπουμπουνητό και τρέμουλο του κώνου του τζακιού. Αυτό σημαίνει πως έχει δημιουργηθεί μεγάλη πίεση στην καμινάδα λόγω της έντασης της φλόγας.

Η φωτία συνήθως πυρώνει την αιθάλη στην καμινάδα και την κάνει εντελώς ρευστή. Η σειρά που ακολουθεί είναι να πετάξει με ένταση την αιθάλη αυτή έξω από τον χώρο του σπιτιού μας στην ταράτσα ή την σκεπή μας. Σχεδόν άμεσα η φλεγόμενη ύλη με το που ακουμπήσει το έδαφος χάνει σιγα σιγά την θερμοκρασία της και επιστρέφει στην στέρεη προηγούμενη μορφή της.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει οτι θα πρέπει να μας καθησυχάζει και να αναιρούμε τον καθαρισμό καθώς πολλές ήταν οι περιπτώσεις οπού κινδύνεψαν ολόκληρα σπίτια να καούν διότι ήταν περιτριγυρισμένα από ξερά φύλλα και δέντρα, είχαν κοντά κάποιο εφλεκτό υφάσμα όπως της τέντας ή ξύλινη σκεπή.

Επιπλέον αν το τζάκι πάρει φωτιά μπορούν να προκληθούν πολύ σοβαρές ζημιές σε τοίχους και στην καπνοδόχο μας.

Οπότε καλό θα ήταν να προσέχουμε ωστέ να μην μπούμε στην ζώνη κινδύνου και να βάλουμε την συντήρηση τζακιού στο πρόγραμμά μας.

Εάν πιστεύεις οτι η CK Service μπορεί να σε βοηθήσει μην διστάσεις να μας καλέσεις. Θα αποκαταστήσουμε το τζάκι στα φυσιολογικά του και θα φροντίσουμε να είσαι ασφαλής.

 

Στοιχεία επικοινωνίας 

Δυτικά: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια: Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά
Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι,
Χολαργός

Νότια: Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι,
Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά: Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη,
Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο: Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button