Κλαπέτο τζακιού – Τάμπερ – Τι είναι και οι 4 βασικές λειτουργίες του κλαπέτου

Κλαπέτο τζακιού – Τάμπερ – Τι είναι και οι 4 βασικές λειτουργίες του κλαπέτου

 

Το κλαπέτο ή τάμπερ είναι μια μεταλλική ή σιδερένια πλάκα που ρυθμίζει τη ροή αέρα στην καπνοδόχο. Συνήθως βρίσκεται επάνω από την εστία, στο σημείο που ξεκινά η καμινάδα. Η σωστή λειτουργία του κλαπέτου είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο κατά τους μήνες χρήσης του τζακιού, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

 

Τέσσερις είναι οι βασικές λειτουργίες που επιτελεί το κλαπέτο και είναι όλες μείζονος σημασίας για την ασφάλειά σας.

 

  1. Προσελκύει τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό, ώστε να ανάψει το τζάκι. Προκειμένου να ξεκινήσει η φωτιά στην εστία χρειάζεται οξυγόνο. Γι’αυτό πρίν προσπαθήσετε να ανάψετε το τζάκι σας σιγουρευτείτε ότι το κλαπέτο είναι πλήρως ανοιχτό. Έτσι, ο αέρας θα βοηθήσει τη φωτιά να ξεκινήσει και να παραμείνει αναμμένη όσο επιθυμείτε.
  2. Το τάμπερ βοηθά τον καπνό να βγει από την καπνοδόχο στο εξωτερικό περιβάλλον κατά τη χρήση του τζακιού. Άλλος ένας λόγος, λοιπόν, για τον οποίο είναι απαραίτητο το κλαπέτο να είναι ανοιχτό όταν λειτουργεί το τζάκι είναι ώστε ο καπνός των ξύλων που καίγονται να βγαίνει ομαλά προς τα έξω.Σε διαφορετική περίπτωση η κάπνα θα εισέλθει μέσα στο σπίτι προξενώντας επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο καπνός περιέχει μεγάλες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα, ενός τοξικού αερίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Τέλος, η λανθασμένη ροή αέρα στην καπνοδόχο παράγει περισσότερη αιθάλη που κατακάθεται στα τοιχώματα της καπνοδόχου καθιστώντας τον καθαρισμο καμινάδας αναγκαίο πολύ πιο συχνά.
  1. Βοηθά στη διαχείριση της έντασης της φλόγας. Αυτό σημαίνει ότι αφού σιγουρευτείτε ότι η φωτιά έχει ανάψει, μπορείτε να κλείσετε το κλαπέτο κατά ένα μέρος. Με αυτόν τον τρόπο, η φωτιά θα διαρκέσει περισσότερο αφού θα μειωθεί η έντασή της με την ελάττωση πρόσληψης οξυγόνου από το εξωτερικό. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί ώστε το τάμπερ να μην κλείσει εντελώς μέχρι η φωτιά να σβήσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο για την δική σας ασφάλεια, αλλά και του σπιτιού σας.
  1. Διατηρεί τη θερμότητα ή τη δροσιά μέσα στο σπίτι σας. Όταν το τζάκι δε χρησιμοποιείται, το κλαπέτο θα πρέπει να παραμένει κλειστό. Αυτό βοηθά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού να διατηρηθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

Εάν, λόγου χάριν, έχετε αναμμένο το καλοριφέρ σας ή το κλιματιστικό, το κλειστό τάμπερ συνδράμει στη διατήρηση της ζέστης ή του κρύου στον χώρο σας. Αντιθέτως, ένα ανοιχτό κλαπέτο προξενεί μεγάλες απώλειες οπότε η επιθυμητή θερμοκρασία δε διατηρείται.

Ακόμη, σε περίπτωση που το τάμπερ έχει υποστεί ζημιά, έχει στραβώσει ή σπάσει, δεν μπορεί να σφραγιστεί εντελώς, με αποτέλεσμα να μην επιτελεί τη λειτουργία του σωστά. Παράσιτα και μικρά ζώα μπορούν, επίσης, να εισέλθουν στο σπίτι σας από ένα σπασμένο κλαπέτο.

Εάν το κλαπέτο δε λειτουργεί;

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι το τάμπερ του τζακιού σας δεν λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα έναν ειδικό ώστε να διαγνώσει και να λύσει το πρόβλημα.

Η αιθάλη που συσσωρεύεται στην καπνοδόχο, καθώς και η υγρασία, μπορούν να επηρεάσουν το άνοιγμα και κλείσιμο του κλαπέτου. Μεγάλες ποσότητες κρεοσώτου δύνανται να μαγκώσουν τον μηχανισμό του, ενώ η υγρασία μπορεί να το σκουριάσει.

 

Πώς μπορώ να προλάβω τέτοια προβλήματα;

Η πρόληψη ζητημάτων που σχετίζονται με το κλαπέτο είναι σε μεγάλο βαθμό εφικτή όταν δεν παραλείπεται ο ετήσιος καθαρισμός καμινάδας τζακιού. Κατά την εργασία αυτή, ο καπνοδοχοκαθαριστής καθαρίζει προσεκτικά όλο το σύστημα του τζακιού, δίνοντας έμφαση στο δύσβατο σημείο πίσω από το κλαπέτο.

Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται η ορθή λειτουργία και αυτού του εξαρτήματος του τζακιού, παράλληλα με τον πλήρη καθαρισμό της καπνοδόχου. Ο καθαρισμός τζακιού δύναται να αποτρέψει πλήθος σοβαρών προβλημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν με τη συγκέντρωση αιθάλης στην καμινάδα και το κλαπέτο.

Εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι το τζάκι σας είναι πλήρως λειτουργικό, μπορείτε να μας καλέσετε εδώ και να κλείσετε ραντεβού για τον ετήσιο καθαρισμό καμινάδας σας. Ο τεχνικός της CK Service που θα σας εξυπηρετήσει, θα πραγματοποιήσει κι έναν γενικότερο έλεγχο του συστήματος του τζακιού σας και θα σας ενημερώσει για τυχόν προβλήματα.

 

 

 

Δείτε ποιες περιοχές εξυπηρετούμε σε όλη την Αττική με πολλά οργανωμένα και άρτια στελεχωμένα συνεργεία καθαρισμού καμινάδων και τζακιών!

Δυτικά:

Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια:

Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά. Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός

Νότια:

Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι, Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά:

Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη, Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο:

Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια,, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:

Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button