Τζάκι και προβλήματα υγείας. 1 Τρόπος να τα αποφύγεις

Τζάκι και προβλήματα υγείας – 1 Τρόπος να τα αποφύγεις

Το τζάκι σαφέστατα αποτελεί ένα αγαπημένο σημείο μέσα στο σπίτι όπου η οικογένεια συναθροίζεται και περνά τις κρύες ημέρες και νύχτες. Η ζεστασιά που εκπέμπει ηρεμεί το πνεύμα και φτιάχνει τη διάθεση μέσα στον μουντό χειμωνιάτικο καιρό.

Ωστόσο, όπως και κάθε τι άλλο μέσα σε ένα νοικοκυριό, το τζάκι χρειάζεται μια συντήρηση. Ο καθαρισμός τζακιού κρίνεται απαραίτητος περίπου μία φορά το χρόνο, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης του.

Καθώς περνά ο καιρός, τα τοιχώματα της καμινάδας καλύπτονται σιγά σιγά από αιθάλη, η οποία φράζει τη δίοδο του καπνού. Έτσι, μετά από ένα διάστημα χρήσης, ίσως παρατηρήσετε ότι το τζάκι σας υπολειτουργεί.

Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι αιθάλη και άλλα υπολείμματα, έχουν στενέψει την καμινάδα κι έτσι ο καπνός ενδέχεται να επιστρέφει στο σπίτι ή το τζάκι να μυρίζει άσχημα ακόμη κι όταν δε χρησιμοποιείται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάρει φωτιά στην καμινάδα κατά τη χρήση.

Η αιθάλη, η καπνιά και ό,τι άλλο έχει προσκολληθεί στο εσωτερικό της καμινάδας, όχι μόνο δυσχεραίνουν κατά πολύ τη λειτουργία του τζακιού σας, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πολλά προβλήματα υγείας σε εσάς και την οικογένειά σας. Γι’ αυτούς τους λόγους, ο καθαρισμός καμινάδας είναι αναγκαίος.

Τζάκι και προβλήματα υγείας – Έκθεση στην αιθάλη/κρεόσωτο

Η αιθάλη ή κρεόσωτο είναι ένα προϊόν καύσης που παράγεται από την πίσσα που εκλύεται όταν καίγεται το ξύλο. Πρόκειται για μια αρκετά εύφλεκτη ουσία που κατακάθεται στα τοιχώματα της καμινάδας όταν χρησιμοποιείται ένα τζάκι και επιβάλλεται να αφαιρείται με έναν πλήρη καθαρισμό τζακιού-καμινάδας.

Στην περίπτωση που το τζάκι έχει πολύ καιρό να καθαριστεί, τα υπολείμματα πίσσας και αιθάλης θα μαζεύονται στην καμινάδα αυξάνοντας πρώτα τον κίνδυνο φωτιάς και κάνοντας το τζάκι να λειτουργεί με δυσκολία.

Η έκθεση στο κρεόσωτο δύναται να προκαλέσει πολλές και σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές εξ’ αυτών είναι: δερματικός και οφθαλμικός ερεθισμός, πόνοι στην κοιλιακή χώρα, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να προκληθούν και ακόμη κάποια προβλήματα ψυχολογικής φύσεως.

Τέλος, μεγάλες ποσότητες αιθάλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Επομένως, είναι εμφανείς οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να πραγματοποιείται καθαρισμος καμινάδας ώστε η αιθάλη να αφαιρείται και τέτοιου είδους θέματα υγείας να αποφεύγονται.

Τζάκι και προβλήματα υγείας – Ερεθισμός δέρματος και ματιών

Όταν το τζάκι βρίσκεται σε χρήση, καπνός, αιθάλη, τέφρα και άλλες ουσίες εισέρχονται και ρέουν στο εσωτερικό του σπιτιού σας εαν δεν τραβάει σωστά. Ερχόμενες σε επαφή με το δέρμα και τα μάτια σας είναι πιθανό να σας προκαλέσουν ερεθισμούς. Αυτοί μπορεί να είναι από πολύ ήπιοι έως πολύ σοβαροί.

Από μια απλή φαγούρα στο δέρμα ή τα μάτια, μέχρι εξανθήματα, η συσσωρευμένη αιθάλη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία. Ακόμη πιο ευαίσθητα σε τέτοιες ουσίες είναι φυσικά τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι άνθρωποι που ήδη αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα υγείας.

Αναπνευστικά προβλήματα

Η σκόνη, η αιθάλη και οι λοιπές ουσίες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό μιας καμινάδας μπορούν να σας εκθέσουν σε αλλεργιογόνα τα οποία δύνανται να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Ιδίως εάν στο σπίτι υπάρχουν άτομα που έχουν άσθμα, ΧΑΠ και άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, η έκθεση σε τέτοιου είδους ουσίες κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η καμινάδα, ενδέχεται, επίσης, να περιέχει μούχλα και μικροοργανισμούς που εύκολα προσελκύουν πλάσματα όπως ποντίκια. Τέλος, ακόμα και όταν το τζάκι δεν βρίσκεται σε χρήση, εάν είναι βρόμικο αρκεί ένας δυνατός άνεμος για να φέρει στον χώρο σας αιθάλη, σκόνη και ό,τι άλλο μπορεί να έχει προσκολληθεί στην καμινάδα, εκθέτοντας τα μέλη της οικογένειάς σας σε επιβλαβείς ρύπους.

Τζάκι και προβλήματα υγείας – Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Λόγω της συγκέντρωσης αιθάλης στα τοιχώματα της καμινάδας, ο καπνός, από ένα σημείο κι έπειτα, δεν περνά με ευκολία προς τα έξω, αλλά επιστρέφει στον χώρο σας προκαλώντας αναθυμιάσεις.

Επιπλέον, άλλα αντικείμενα όπως κλαδιά, ξερά φύλλα, σκόνες μπορούν να φράξουν την καπνοδόχο, ιδίως σε συνδυασμό με την κολλώδη αιθάλη.
Αποτέλεσμα αυτών είναι να μπλοκάρεται η δίοδος του καπνού προς το εξωτερικό της καμινάδας.

Εάν, δε, απουσιάζει και η ύπαρξη καπέλου, ο ελκυσμός μειώνεται ακόμη περισσότερο με συνέπεια τη διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό του σπιτιού.

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) είναι ένα άοσμο και άχρωμο αέριο που μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες για την υγεία. Τα συμπτώματα της έκθεσης σε CO περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία και κόπωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία, κίρρωση οργάνων, ακόμη και θάνατο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις.

Τζάκι και προβλήματα υγείας- Καθαρισμός τζακιού

Μια βρώμικη καμινάδα μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων, γι’ αυτό καλό είναι να μην αμελείτε τον ετήσιο καθαρισμό της.
Η CK Service με πολυετή εμπειρία στον καθαρισμό τζακιού-καμινάδας, μπορεί να σας απαλλάξει από την αιθάλη, μειώνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε προβλήματος υγείας σχετίζεται με τη λειτουργία του τζακιού.

Οι ειδικοί μας, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία μπορούν να σας εγγυηθούν έναν πλήρη και λεπτομερή καθαρισμό τζακιού. Όλο το μήκος της καπνοδόχου ξύνεται με βούρτσες από σύρμα ή καουτσούκ, ώστε η αιθάλη να αφαιρεθεί και να ανοίξει και πάλι η δίοδος προς τα έξω.

Φυσικά, η εστία μονώνενται επομένως ο χώρος γύρω από το τζάκι δε λερώνεται καθόλου. Δε χρησιμοποιούνται χημικά, έτσι η διαδικασία κρίνεται ασφαλής για παιδιά και κατοικίδια. Στο τέλος, η αιθάλη που έχει πέσει στην εστία μαζεύεται με ειδική σκούπα στάχτης για ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας για καθαρισμό τζακιού καλώντας μας εδώ και θα σας εξυπηρετήσουμε το συντομότερο δυνατόν!

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΖΑΚΙΟΥ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΜΙΝΑΔΩΝ

 

Δείτε ποιες περιοχές εξυπηρετούμε σε όλη την Αττική με πολλά οργανωμένα και άρτια στελεχωμένα συνεργεία καθαρισμού καμινάδων και τζακιών!

Δυτικά:

Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια:

Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά. Λυκόβρυση,

Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός

Νότια:

Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη,

Καλαμάκι, Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά:

Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη, Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί,

Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο:

Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός,

Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια,, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:

Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη,

Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button