Πώς να προετοιμάσετε το τζάκι σας για τον χειμώνα – 5 τρόποι

Πώς να προετοιμάσετε το τζάκι σας για τον χειμώνα

Ο χειμώνας μπορεί να είναι μια όμορφη περίοδος, άμεσα συνδεδεμένη με οικογενειακές συναθροίσεις γύρω από το τζάκι για ζεστασιά, ατελείωτες συζητήσεις και ψησίματα. Ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα που επισυμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής μπορούν να βλάψουν το τζάκι και την καμινάδα σας χωρίς να γίνει αντιληπτό παρά μόνο όταν πια είναι αργά.

Η χρόνια έκθεση σε βροχές, χιονόνερο και χιόνι δύναται να προξενήσει βλάβες ακόμη και στις πιο καλοφτιαγμένες καμινάδες. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προλάβετε τυχόν προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από τις καταιγίδες του χειμώνα που έρχεται.

Πώς να προετοιμάσετε το τζάκι σας για τον χειμώνα – Έλεγχος καμινάδας

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή! Ένας ειδικός έχει την ικανότητα να επιθεωρήσει την καπνοδόχο του τζακιού σας προκειμένου να σας διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα καιρικά φαινόμενα της χειμερινής περιόδου.

Η προσεκτική εξέταση των τοιχωμάτων τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού της καμινάδας θα αποκαλύψει την αναγκαιότητα ή μη επισκευών, ιδίως σε σημεία που ενδέχεται να υπάρχουν διαρροές.
Εάν η καμινάδα έχει φουσκώσει, μπάζει νερά, έχει σκουριάσει, έχει χαλασμένο καπέλο ή κάποιο άλλο πρόβλημα, μια καταιγίδα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση οδηγώντας σε εκτενέστερες, πιο επικίνδυνες και πολυδάπανες ζημιές.
Οι ειδικοί της CK Service μπορούν να διεξάγουν τον κατάλληλο έλεγχο, να διαγνώσουν ενδεχόμενες ζημιές που χρήζουν επισκευής και να σας προτείνουν, εάν είναι αναγκαίο, έναν εκτενή καθαρισμό καμινάδας που θα αφαιρέσει επικίνδυνα εμπόδια και αιθάλη.

Πώς να προετοιμάσετε το τζάκι σας για τον χειμώνα – Καθαρισμός καμινάδας

Προκειμένου να είστε σίγουροι για τη λειτουργικότητα του τζακιού σας κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες, θα ήταν καλό να πραγματοποιήσετε έναν λεπτομερή και ολοκληρωμένο καθαρισμό τζακιού και καμινάδας. Η CK Service διαθέτει τεχνικούς που μπορούν να διεξάγουν τον καθαρισμό του τζακιού σας μέσα σε λίγη ώρα με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Με ειδικές βούρτσες που συνάπτονται σε κοντάρια, οι ειδικοί θα ξύσουν την αιθάλη που φωλιάζει στα εσωτερικά τοιχώματα της καμινάδας σας με κάθε χρήση του τζακιού κι έπειτα, με μια ειδική σκούπα στάχτης θα καθαρίσουν το δύσκολο σημείο πίσω από το κλαπέτο και την εστία σας.

Το τζάκι σας θα μοιάζει με καινούριο, ενώ ο χώρος γύρω από αυτό θα παραμείνει καθαρός, εφόσον οι καθαριστές μας φροντίζουν πάντοτε να μονώνουν σωστά την εστία, ώστε να μην ξεφεύγει τίποτα.
Ο καθαρισμός τζακιού και καμινάδας θα συμβάλει, ακόμη, στην απομάκρυνση άλλων εμποδίων που ενδέχεται να κλείνουν την καπνοδόχο. Πολλές φορές, πουλιά και άλλα μικρά ζώα χώνονται στις καμινάδες και αδυνατούν να βγουν. Επιπλέον, φύλλα, παράσιτα, σκουπίδια, μπορούν να κολλήσουν στο εσωτερικό και να επηρεάσουν τον εξαερισμό. Ο καθαρισμός καμινάδας προστατεύει από τέτοια ανεπιθύμητα συμβάντα.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μεγάλη ποσότητα αιθάλης και καπνιάς που συσσωρεύεται στην καπνοδόχο δύναται να προκαλέσει φωτιά στην καμινάδα, ενώ μια δυνατή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει πτώση κομματιών συμπαγούς αιθάλης, όχι μόνο μέσα στην εστία, αλλά και σε αντικέμενα που βρίσκονται κοντά.

Πώς να προετοιμάσετε το τζάκι σας για τον χειμώνα – Επισκευή καμινάδας

Με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση στα χειμερινά καιρικά φαινόμενα, είναι πιθανό οι καμινάδες να παρουσιάσουν βλάβες, όπως σπασμένα τούβλα και άλλες παρόμοιες φθορές των υλικών τους. Τέτοιες ζημιές επιβάλλεται να επιδιορθωθούν πριν φτάσει ο χειμώνας.

Πρόκειται για βλάβες που αποτελούν βασική πηγή διαρροών νερού, επομένως, εάν αμελήσετε την επισκευή τους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα θα επιδεινωθούν. Οι νέες βροχές και καταιγίδες θα φθείρουν ακόμη περισσότερο τα ήδη ταλαιπωρημένα υλικά και δεν είναι απίθανο να προκληθούν ακόμη σοβαρότερα ζητήματα, όπως να γκρεμιστεί η καμινάδα.

Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια βλάβη στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της καπνοδόχου σας, καλέστε μας αμέσως να επιθεωρήσουμε το πρόβλημα. Οι ειδικοί της CK Service θα σας ενημερώσουν πλήρως για την κατάσταση της καμινάδας σας, καθώς και για τις ανάγκες που ενδεχομένως να έχει στην εκάστοτε περίπτωση.

Πώς να προετοιμάσετε το τζάκι σας για τον χειμώνα – Αντικατάσταση κλαπέτου

Το κλαπέτο λειτουργεί σαν πόρτα που διαχωρίζει την εστία από την καμινάδα. Κρίνεται σωστό όταν το τζάκι δε χρησιμοποιείται, το κλαπέτο να παραμένει κλειστό, ώστε να μην μπαίνει αέρας ή ανεπιθύμητα αντικείμενα στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
Ωστόσο, εάν αυτό δεν κλείνει σωστά, πολλά αντικείμενα, νερό και χιόνι μπορούν να εισέλθουν και να προκαλέσουν φθορές στα τοιχώματα του τζακιού σας.

Επίσης, μεγάλες ποσότητες θερμότητας χάνονται, αφού υπάρχει ουσιαστικά μια τρύπα στο σπίτι.
Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται να ελέγχετε τη λειτουργικότητα του κλαπέτου/τάμπερ, διότι σε περίπτωση που έχει φθαρεί, στραβώσει ή σπάσει, πρέπει να αντικατασταθεί.

Οι καταρτισμένοι τεχνικοί της CK Service θα σας ενημερώσουν για τυχόν βλάβη του κλαπέτου και θα σας προτείνουν λύσεις.

Πώς να προετοιμάσετε το τζάκι σας για τον χειμώνα – Αλλαγή καπέλου

Το καπέλο είναι το ανωτερο σημείο της καμινάδας που φέρει το βάρος μιας καταιγίδας. Εάν, λοιπόν, δε λειτουργεί σωστά, μπορεί να επιτρέψει την είσοδο νερού στο εσωτερικό της καπνοδόχου.
Ένα φθαρμένο ή σπασμένο καπέλο, πέρα από την αδυναμία του να προστατεύσει από τις βροχές και το χιόνι, δύναται να συνδράμει στην εμφάνιση και άλλων προβλημάτων, όπως την επιστροφή καπνού μέσα στο σπίτι την ώρα που το τζάκι είναι αναμμένο.

Επιπροσθέτως, ένα ακατάλληλο καπέλο δίνει συχνά την ευκαιρία σε πτηνά και άλλα ανεπιθύμητα αντικείμενα να εισχωρήσουν στην καμινάδα και κατ’ επέκταση στο εσωτερικό του σπιτιού.
Οι καθαριστές τζακιών της CK Service μπορούν να επιθεωρήσουν τη λειτουργικότητα του καπέλου της καπνοδόχου σας, ώστε να δουν εάν χρήζει αλλαγής καπέλου καμινάδας. Επιπλέον, θα σας συμβουλεύσουν ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή καπέλου αναλόγως με τις ανάγκες της καμινάδας σας και θα σας κάνουν την τοποθέτηση άμεσα και αποτελεσματικά.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το καπέλο καμινάδας.

Μη χάνετε χρόνο! Καλέστε μας αμέσως κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να προετοιμάσετε καταλλήλως το τζάκι σας για τον χειμώνα!

Call Now Button