Ενεργειακό τζάκι – Μάθε τι είναι σε 5′

Ενεργειακό τζάκι – Τι είναι;

Ενεργειακό τζάκι ονομάζεται κάθε τζάκι που χρησιμοποιεί τη ροή ζεστού αέρα που παράγεται από την καύση ξύλων για την παραγωγή θερμότητας. Πρόκειται για ένα σύστημα που διαθέτει κλειστή εστία με πυρίμαχο τζάμι. Από τις διαφορές στην κατασκευή του προκύπτουν δύο κατηγορίες:

• Ενεργειακό τζάκι μονού τοιχώματος: η εστία είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από μαντέμι. Ο ζεστός αέρας από τα κούτσουρα που καίγονται ανεβαίνει ψηλά και αποβάλλεται στον χώρο του σπιτιού με τη βοήθεια περσίδων. Μια τέτοια κατασκευή είναι ιδανική για τη θέρμανση ενιαίου χώρου έως 70m².

• Ενεργειακό τζάκι τριπλού τοιχώματος: τα δύο εξωτερικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό δύναται να είναι κεραμικό, από χάλυβα, από πυρότουβλο ή από μαντέμι. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θερμός αέρας ακολουθεί μία πορεία ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα κι έπειτα ανεβαίνει προς τα πάνω περνώντας από ειδικούς εναλλάκτες στους αεραγωγούς κι από κει στις περσίδες μέσω των οποίων διοχετεύεται στον χώρο.

Πρόκειται για συστήματα υψηλής θερμαντικής ισχύος που αποδίδουν μέχρι και 85%. Εάν, δε, γίνει και προσθήκη ανεμιστήρα/μοτέρ, ο θερμός αέρας μπορεί να διανεμηθεί σε ολόκληρο το σπίτι μέχρι και 170m². Επιπλέον, αναλόγως την κατασκευή, περιλαμβάνουν ρυθμιστές καύσης και τάμπερ, που εξυπηρετούν τον έλεγχο της κατανάλωσης και της συντήρησης των ξύλων. Πολύ σημαντικό είναι το ότι δεν υπάρχουν απώλειες θέρμανσης, ενώ οι ρύποι που παράγουν περιορίζονται στο ελάχιστο.

Τοποθέτηση-Εγκατάσταση

Για την τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού στο σπίτι σας χρειάζεται οπωσδήποτε ένας έμπειρος επαγγελματίας, ο οποίος θα δει τον χώρο σας και θα σας ενημερώσει για τις κινήσεις στις οποίες χρειάζεται να προβείτε. Με τη βοήθεια των συμβουλών του θα αποφασίσετε το ιδανικό σημείο τοποθέτησης του τζακιού σας.

Προτού αρχίσει η διαδικασία της εγκατάστασης, είναι σημαντική η εξασφάλιση της παροχής καθαρού αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς η ανανέωσή του πρέπει να γίνεται συχνά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας τρύπας που ανοίγεται πίσω από το τζάκι και περίπου 10cm από το δάπεδο του εξωτερικού τοίχου. Η προσθήκη μιας περσίδας εξωτερικά θα αποτρέψει την είσοδο ζωυφίων στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Προκειμένου να πετύχει τη διοχέτευση θερμού αέρα στους χώρους που επιθυμείτε, ο ειδικός τοποθετεί αεραγωγούς από αλουμίνιο ή inox με θερμομόνωση για να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα σύστημα διακλαδώσεων που καλύπτει αρκετά τετραγωνικά μέτρα.

Στην αποτελεσματικότερη θέρμανση των χώρων που έχετε επιλέξει βοηθά κατά πολύ το βεντιλατέρ/μοτέρ τζακιού, το οποίο ωθεί με περισσότερη δύναμη τη θερμότητα μέσα από τους αεραγωγούς και τις περσίδες στο εσωτερικό του σπίτιού σας. Για την εγκατάσταση αυτού του εξαρτήματος χρειάζεται ειδικό σιλικονούχο καλώδιο ικανό να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, ένας διακόπτης ντίμερ και ένας ειδικός θερμοστάτης.

Η τοποθέτηση του ενεργειακού τζακιού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Χρειάζεται μόνο να γίνει η εγκατάσταση της καμινάδας και η σύναψή της με την εστία και με το σύστημα διακλαδώσεων εντός του σπιτιού. Έπειτα, είναι αναγκαίος ένας έλεγχος της λειτουργίας του για τυχόν λάθη, τα οποία, εάν υπάρχουν, επιδιορθώνονται από τον επαγγελματία. Τέλος, λαμβάνει χώρα η επένδυση του τζακιού συνήθως με γυψοσανίδα που έχει μονωθεί καταλλήλως.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει ήδη ένα συμβατικό τζάκι στον χώρο και ο πελάτης επιθυμεί να το μετατρέψει σε ενεργειακό. Μια τέτοια διαδικασία δύναται να πραγματοποιηθεί μέσα σε μόλις μία ημέρα. Ο ειδικός θα κάνει μια διάγνωση για να βρει τυχόν ιδιαιτερότητες του τζακιού σας και, εν συνεχεία, θα τοποθετήσει μια κασέτα τζακιού στην εστία, κάνοντας όσες αλλαγές κρίνει απαραίτητες.

Έπειτα, θα συνδέσει την κασέτα, δηλαδή την ενεργειακή εστία, με την καμινάδα, αφού πρώτα μονώσει τα τοιχώματα του παλιού τζακιού και θα εγκαταστήσει περσίδες για την διοχέτευση του θερμού αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να περιμένετε περίπου έναν μήνα προτού θέσετε πρώτη φορά σε λειτουργία το νέο σας ενεργειακό τζάκι. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο για να είστε σίγουροι ότι τα υλικά έχουν σταθεροποιηθεί.

Πώς διαφέρει από το συμβατικό τζάκι;

Ένα ενεργειακό τζάκι διαφέρει από ένα συμβατικό στα εξής σημεία:

  • Τα ενεργειακά τζάκια κρίνονται έως και 5 φορές πιο αποδοτικά από τα συμβατικά. Αποδίδουν έως και 85% σε καλά κλεισμένο και μονωμένο χώρο, τη στιγμή που τα συμβατικά αποδίδουν περίπου στο 15%.

 

  • Η εστία τους παραμένει κλειστή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, κι έτσι εκλύεται μικρότερη ποσότητα καυσαερίων στην ατμόσφαιρα, αφού γίνεται πιο ολοκληρωμένη καύση μονοξειδίου του άνθρακα (CO) απ’ ό,τι στα συμβατικά τζάκια.

 

  • Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζάκια, στα οποία η θερμότητα φτάνει μόνο περιμετρικά της εστίας, στα ενεργειακά η ζέστη διοχετεύεται σε όλο τον χώρο μέσω των αεραγωγών και των περσίδων που έχουν τοποθετηθεί κατά την εγκατάσταση.

 

  • Η λειτουργία του παραδοσιακού τζακιού βασίζεται στην καμινάδα, η οποία, ωστόσο, είναι υπεύθυνη για απώλεια μεγάλης ποσότητας θερμότητας. Συγκεκριμένα, η καπνοδόχος λειτουργεί σαν αγωγός που τραβάει 200-400m3 αέρα ανά ώρα, οπότε αντίστοιχες ποσότητες αέρα εισέρχονται στο σπίτι. Με άλλα λόγια, χάνουμε περισσότερη ζέστη όταν λειτουργεί το τζάκι παρά όταν δε λειτουργεί. Στον αντίποδα, σε ένα ενεργειακό τζάκι, δεν υπάρχει άμεση επαφή της καμινάδας με το εσωτερικό του σπιτιού εφόσον το τζάμι της εστίας παραμένει κλειστό.

 

  • Ένα ενεργειακό τζάκι χρειάζεται μικρότερη ποσότητα καύσιμης ύλης από το συμβατικό κάθε φορά που χρησιμοποιείται. Αυτό συμβαίνει διότι τα τοιχώματα της εστίας θερμαίνονται περιμετρικά και η ζέστη μένει μέσα και αποβάλλεται από τους αγωγούς στους χώρους που έχετε επιλέξει. Ένα συμβατικό τζάκι, αντίθετα, χρειάζεται περισσότερα ξύλα, αφού δεν υπάρχει κάποιο σύστημα που να συγκρατεί τη θερμότητα κι έτσι αυτή χάνεται γρήγορα.

 

  • Είναι πολύ πιο ασφαλές από το συμβατικό καθώς η εστία παραμένει κλειστή, άρα δε χρειάζεται στενή επίβλεψη καθ’ όλη τη λειτουργία του.

Καθαρισμός ενεργειακού τζακιού

Και περνάμε στη συντήρηση. Όπως κι ένα συμβατικό τζάκι, έτσι κι ένα ενεργειακό απαιτεί κάποια φροντίδα για να παραμείνει αποδοτικό. Συνήθως οι οδηγίες χρήσης και συντήρησης παρέχονται κάθε φορά από την εταιρεία κατασκευής, ωστόσο υπάρχουν μερικά κοινώς αποδεκτά πράγματα που οφείλετε να προσέξετε.

  • Ο καθαρισμός της εστίας δε γίνεται ποτέ χημικά.

 

  • Το τζάμι καθαρίζεται μόνο όταν έχει κρυώσει εντελώς.

 

  • Τα κούτσουρα πρέπει να καίγονται σχετικά μακριά από το τζάμι.

 

  • Μην καίτε υγρά ή βαμμένα ξύλα στο ενεργειακό τζάκι σας.

 

Καθαρισμός καμινάδας ενεργειακού τζακιού

Αναφορικά με τον καθαρισμό καμινάδας ενεργειακού τζακιού, συνήθως η επιθυμητή συχνότητα αναγράφεται στις οδηγίες του εκάστοτε προϊόντος. Ωστόσο, είναι συνετό να λαμβάνει χώρα περίπου μία φορά το χρόνο προς αποφυγήν οσμών, μαυρίσματος των τοιχωμάτων και φωτιάς.

Η διαδικασία είναι πάνω κάτω ίδια με εκείνη του καθαρισμού καμινάδων συμβατικών τζακιών, με την επιφύλαξη ότι ενδέχεται κάποια μέρη του συστήματος να χρειάζονται αποσυναρμολόγηση για να καθαριστούν σωστά. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του τεχνικού ή του συνεργείου που θα αναλάβει τον καθαρισμό. Πολλοί καθαριστές δε γνωρίζουν επ’ ακριβώς τον τρόπο σχεδιασμού και λειτουργίας των ενεργειακών τζακιών κι έτσι υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν προβλήματα εάν κάνουν κάποιο λάθος.

Σε γενικές γραμμές, όμως, η καπνοδόχος καθαρίζεται με βούρτσες από σύρμα ή καουτσούκ που σπρώχνονται στο εσωτερικό της με τη βοήθεια κονταριών και ξύνουν τα τοιχώματα για να απομακρυνθεί η αιθάλη. Αυτό ονομάζεται μηχανικός καθαρισμός καμινάδας και γίνεται με περισσή προσοχή και έμφαση στη λεπτομέρεια από τα συνεργεία της CK Service. Έπειτα, η αιθάλη που έχει πέσει στον χώρο της εστίας καθαρίζεται με ειδική σκούπα στάχτης, ενώ ο χώρος σας δε λερώνεται καθόλου.

Καθαρισμός τζαμιού εστίας ενεργειακού τζακιού

Το τζάμι που κλείνει την εστία του ενεργειακού τζακιού καθιστώντας το ασφαλές, αποδοτικό αλλά και αισθητικά όμορφο, χρήζει κι αυτό κάποιας φροντίδας. Με την πάροδο του χρόνου και τη χρήση, το τζάμι μαυρίζει από τη φλόγα και στάχτες κολλούν πάνω του. Το καθάρισμά του μπορεί να γίνει δύσκολο και να μην είναι πάντα επιτυχές.

Προκειμένου να καθαρίσετε την μαλακή καπνιά που έχει κάτσει επάνω στο τζάμι, θα χρειαστείτε μερικά φύλλα εφημερίδας τα οποία θα κάνετε μία μπάλα. Έπειτα, θα τα βουτήξετε σε ζεστό -προσοχή! ΟΧΙ καυτό- νερό και θα την κυλήσετε μέσα στην κρύα στάχτη που έχει απομείνει στην εστία σας. Καθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το τζάμι, τα μαλακά στρώματα θα φύγουν, ενώ τα σκληρότερα θα μαλακώσουν.

Για να καθαρίσετε τα σημεία στα οποία η καπνιά έχει ψηθεί από τη θερμότητα, χρησιμοποιήστε μια λεπίδα από ξυράφι ή μια ειδική ξύστρα καθαρισμού τζαμιών που μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιο κατάστημα. Εφαρμόστε τη λεπίδα παράλληλα στην επιφάνεια του τζαμιού και όχι κάθετα διότι μπορεί να το χαράξετε.

Τέλος, σε ένα δοχείο με μία κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων και μία λευκό ξύδι βουτήξτε μια καινούρια μπάλα από φύλλα εφημερίδας και εφαρμόστε την στο τζάμι κυκλικά. Το καθαριστικό θα αρχίσει να διασπά την αιθάλη και το ξύδι θα το κάνει να γυαλίσει. Με το ίδιο μείγμα μπορείτε να καθαρίσετε και την μεταλλική κάσα της πόρτας του τζακιού, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί αντί της εφημερίδας. Εναλλακτικά, για την κάσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο καθαριστικό  εστιών ηλεκτρικής κουζίνας.

Σας συμβουλεύουμε να καίτε τα ξύλα σας όσο πιο μέσα στην εστία γίνεται για να μετριάσετε το λέρωμα του τζαμιού. Κάτι ακόμη που επηρεάζει το τζάμι είναι η υγρασία, γι’ αυτό, εάν μπορείτε να το ελέγξετε, επιλέξτε ξύλα που έχουν κοπεί τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα, ώστε να έχουν στεγνώσει πλήρως και, ενώ καίγονται, να μην παράγουν καπνό που λερώνει το τζάμι.

 

Σκέφτεσαι να τοποθετήσεις ενεργειακό τζάκι; Βρες τους καλύτερους τεχνικούς τοποθέτησης ενεργειακού τζακιού της αγοράς, CK Service. Για περισσότερες πληροφορίες κάλεσέ μας, εδώ.

Παρέχουμε υπηρεσίες εγκατάστασης, επισκευής καθώς και καθαρισμού τζακιών και καθαρισμού καμινάδων τα τελευταία 5 έτη. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.

Περιοχές εξυπηρέτησης

Δυτικά: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια: Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά
Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι,
Χολαργός

Νότια: Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι,
Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά: Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη,
Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο: Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button