Αιθάλη στο τζάκι – Πως να την μειώσετε – 4 τρόποι

Καθαρισμός τζακιού και αιθάλη – Πως να τα μειώσετε;

Το τζάκι αποτελεί το κύριο μέσο θέρμανσης για πολλά σπίτια και προτιμάται από πολλούς λόγω της ατμόσφαιρας που δημιουργεί. Όλοι αγαπούν τη ζεστασιά που δημιουργούν τα κούτσουρα που σιγοκαίνε ή το ψητό στα κάρβουνα φαγητό. Ωστόσο, αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι παραμονεύει ένας κίνδυνος όταν γίνεται συχνή χρήση του τζακιού. Αναφερόμαστε στην αιθάλη-κρεόσωτο που συσσωρεύεται στην καμινάδα και είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε.

Τι είναι το κρεόζωτο-αιθάλη;

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ρύπο που παράγεται κατά τη χημική αντίδραση της καύσης των ξύλων στο τζάκι. Έχει τη μορφή λιπαρής πίσσας και είναι εξαιρετικά εύφλεκτη. Μια σπίθα είναι αρκετή για να πυροδοτήσει φωτιά στην καμινάδα όταν στα τοιχώματά της υπάρχει μεγάλη ποσότητα αιθάλης-κρεοσώτου.

Όλο και μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της ουσίας κατακάθεται στην καπνοδόχο με κάθε άναμμα του τζακιού και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, εκτός αν αφαιρεθεί με κάποιον τρόπο.
Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες φωτιές σε καμινάδες προκαλούνται από τη μεγάλη συγκέντρωση κρεοσώτου και μπορούν να επιφέρουν βλάβες ή ακόμη και να αχρηστεύσουν παντελώς το τζάκι σας ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Βεβαίως, μια φωτιά δεν είναι ποτέ σίγουρο ότι θα περιοριστεί εντός του τζακιού.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φωτιές εξαπλώνονται μέσα στο σπίτι θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε αυτό.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικούς τρόπους προκειμένου να αποφύγετε τη μεγάλη συσσώρευση ή να μειώσετε τη συγκέντρωση αιθάλης-κρεοσώτου στην καμινάδα σας.

1. Καθαρισμός τζακιού – καθαρισμός καμινάδας

Ο σίγουρος τρόπος να απαλλαχθείτε από την αιθάλη που πιθανότατα έχει γίνει ένα με τα τοιχώματα της καμινάδας είναι ο καθαρισμός τζακιού και ο καθαρισμός καμινάδας. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται περίπου μία φορά το χρόνο από τεχνικούς πλήρως καταρτισμένους στο αντικείμενο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει μόνωση της εστίας περιμετρικά προκειμένου οι στάχτες να μη σκορπίσουν έξω από αυτήν, καθώς και ξύσιμο των τοιχωμάτων της καμινάδας εσωτερικά με τη χρήση κονταριών και βούρτσας από σύρμα ή καουτσούκ. Μετά από αρκετό ξύσιμο, όταν η βούρτσα περνά πια σχετικά άνετα μέσα από την καπνοδόχο, ο καθαρισμός έχει ολοκληρωθεί.

Όταν κρίνεται αναγκαίο, ο καπνοδοχοκαθαριστής μπορεί να ανέβει στην ταράτσα, ώστε να ελέγξει το καπέλο ή άλλες βλάβες.
Με τον σωστό καθαρισμό της καπνοδόχου μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το κρεόσωτο-αιθάλη έχει απομακρυνθεί και δεν αποτελεί πια κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Το συνεργείο καθαρισμού τζακιών και καμινάδων της CK Service είναι εδώ για να σας προστατεύσει από το κρεόσωτο και τις συνέπειες που δύναται να έχει όχι μόνο για το σπίτι, αλλά και για την υγεία σας.

2. Καύση μόνο στεγνών κούτσουρων

Επιβάλλεται τα κούτσουρα να έχουν κοπεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την καύση τους στο τζάκι. Τα ξύλα που διατηρούν ακόμη κάποιο ποσοστό υγρασίας παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα καπνού και κρεοσώτου και μικρότερη ποσότητα θερμότητας όταν καίγονται.

Στον αντίποδα, τα ξύλα που έχουν στεγνώσει καλά προτού χρησιμοποιηθούν για το άναμμα ενός τζακιού παράγουν πολύ περισσότερη θερμότητα και πολύ λιγότερο κρεόσωτο και καπνό. Να θυμάστε ότι όταν υπάρχει πολύς καπνός στη φωτιά σας, υπάρχει και πολύ κρεόσωτο, γι’ αυτό και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στα ξύλα που χρησιμοποιείτε.

3. Οξυγόνωση της φωτιάς

Για να μη σβήσει μια φωτιά χρειάζεται οξυγόνο, καθότι χωρίς αυτό δε θα παραμείνει για πολύ αναμμένη. Μπορείτε να διαβεβαιωθείτε ότι η φωτιά του τζακιού σας οξυγονώνεται αρκετά εάν ελέγξετε το κλαπέτο. Το κλαπέτο ή τάμπερ πρέπει να είναι ανοιχτό για όσο χρησιμοποιείται το τζάκι. Εάν, όμως, θέλετε να ρυθμίσετε τη φωτιά ώστε να καίει λιγότερο, μπορείτε να το κλείσετε έως ένα σημείο.

Ωστόσο, να προσέχετε πάντα ώστε να μην είναι υπερβολικά κλειστό διότι έτσι θα προκληθεί μεγάλη απώλεια οξυγόνου. Στη συνέχεια, η φωτιά θα αρχίσει να σβήνει και μεγάλη ποσότητα καπνού θα παραχθεί. Δεδομένου αυτού και των όσων αναφέραμε παραπάνω, με τον καπνό θα αυξηθούν κατά πολύ και τα ποσοστά κρεοσώτου. Επομένως, είναι συνετό εκ μέρους σας να διατηρείτε την οξυγόνωση της φωτιάς σε αρκετά υψηλά επίπεδα όταν ανάβετε το τζάκι σας εάν θέλετε να αποφύγετε τη συσσώρευση κρεοσώτου.

4. Σβήσιμο φωτιάς

Οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν το τζάκι να σβήσει μόνο του σταματώντας να προσθέτουν ξύλα στη φωτιά. Άυτό που δε γνωρίζουν είναι ότι καθώς η φωτιά αρχίζει να καταλαγιάζει, παράγεται περισσότερο κρεόσωτο λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Αντί, λοιπόν, να αφήνετε τη φωτιά να σβήσει, είναι προτιμότερο να τη σβήσετε εσείς μια και καλή.

Προκειμένου να σβήσετε τη φωτιά του τζακιού, χρησιμοποιήστε τα εργαλεία τζακιού για να απομακρύνετε το ένα ξύλο από το άλλο. Έπειτα, με το σκουπάκι σας, σπρώξτε απαλά την κρύα στάχτη που βρίσκεται πιο έξω από τα ξύλα με τρόπο ώστε να καλύψετε όσο μπορείτε τα κούτσουρα και τα κάρβουνα. Τέλος, καλύψτε τα ξύλα με λίγη μαγειρική σόδα. Περιμένετε μέχρι η φωτιά να σβήσει εντελώς και, φορώντας το πυρίμαχο γάντι σας, κλείστε προσεκτικά το κλαπέτο για να εμποδίσετε την είσοδο μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι σας.

Το σβήσιμο της φωτιάς, όμως, δεν εξυπηρετεί μόνο την αποφυγή συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας κρεοσώτου στην καπνοδόχο. Ένα ακόμη πλεονέκτημά του είναι η ασφάλεια. Επειδή κανείς δε θέλει να αφήνει ένα τζάκι αναμμένο χωρίς επίβλεψη, κι εφόσον υπάρχει πιθανότητα το προστατευτικό εστίας για κάποιον λόγο να πέσει, είναι απαραίτητο η φωτιά να είναι σβηστή εάν σκοπεύετε να φύγετε από τον χώρο.

Για να ενισχύσετε τον βαθμό ασφάλειας του τζακιού σας, επομένως, δε θα πρέπει να αγνοήσετε ούτε μία από τις παραπάνω συμβουλές. Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους προστασίας από τους κινδύνους που μπορεί να έχει ένα τζάκι, ρωτήστε τον εξειδικευμένο καθαριστή που θα σας στείλει η CK Service. Επικοινωνία εδώ

 

Δείτε ποιες περιοχές εξυπηρετούμε σε όλη την Αττική με πολλά οργανωμένα και άρτια στελεχωμένα συνεργεία καθαρισμού καμινάδων και τζακιών!

Δυτικά:

Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια:

Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά. Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός

Νότια:

Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι, Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά:

Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη, Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο:

Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια,, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:

Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button