ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΖΑΚΙΟΥ – CK SERVICE
Περιεχόμενο
Το άναμμα του τζακιού κατά τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί αδιαμφισβήτητα μια ατμόσφαιρα θαλπωρής και ηρεμίας στο σπίτι. Ωστόσο, όπως και κάθε άλλο διαρκές αγαθό, χρειάζεται συντήρηση και φροντίδα προκειμένου να μας συντροφεύει για πολλά χρόνια. Πέραν του επαγγελματικού καθαρισμού καμινάδας, τον οποίο αναλαμβάνουν έμπειρα και επαρκώς καταρτισμένα συνεργεία όπως αυτό της CK Service, το τζάκι χρειάζεται και άλλες μικροφροντίδες που μπορείτε να αναλάβετε εσείς οι ίδιοι, εάν θέλετε να διατηρηθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Ως γνωστόν, η καύση προσαναμμάτων και ξύλων καθώς και το ψήσιμο, αφήνουν υπολείμματα τόσο στην εστία, όσο και στην καμινάδα. Είναι λογικό, λοιπόν, να βρίσκετε σκόνη, στάχτη και καπνιά όχι μόνο μέσα στην εστία, αλλά πιθανώς και έξω από αυτήν, στον χώρο του σπιτιού σας. Εάν θέλετε να μετριάσετε το φαινόμενο αυτό, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.
Υλικά που θα χρειαστείτε για τον καθαρισμό εστίας τζακιού
⦁ Ένα καθαριστικό. Αυτό μπορεί να είναι αμμωνία ή καθαριστικό φούρνου, ωστόσο συνιστάται η επιλογή ένος καθαριστικού ειδικά για τζάκια που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο και το οποίο δεν υπάρχει πιθανότητα να βλάψει το τζάκι σας.
⦁ Εάν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα μόνοι σας κάνοντας κάποιον από τους εξής συνδυασμούς: (α) ξύδι και νερό σε ίσες ποσότητες, (β) 2 κ.σ. κρέμα ταρτάρ και νερό, (γ) 2-3 κ.σ. υγρό πιάτων και μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα.
⦁ Ένα καθαριστικό σπρέυ για όλες τις χρήσεις, το οποίο θα εφαρμοστεί πρώτο στην εστία σας για να μαλακώσει τις επιφάνειες. Προσέξτε ώστε το καθαριστικό του εμπορίου που έχετε επιλέξει να μην κάνει κακή αντίδραση με το καθαριστικό για όλες τις χρήσεις.
⦁ Μια μικρή σκούπα χειρός και ένα φαράσι. Μπορείτε να βρείτε ένα σκουπάκι σαν αυτό ακόμη και σε κάποιο Pet Shop, καθώς συχνά τέτοια χρησιμοποιούνται για το καθάρισμα της αμμολεκάνης των γάτων.
⦁ Μια λειαντική βούρτσα ή σφουγγάρι που μπορείτε εύκολα να βρείτε σε ένα σούπερ μάρκετ.
Καθαρισμός εστίας τζακιού – Επόμενα βήματα
1. Προστατέψτε την γύρω περιοχή. Φορέστε μια ποδιά ή κάποιο παλιό ρούχο που δε χρησιμοποιείτε πια και απλώστε ένα παλιό πανί ή μουσαμά στο δάπεδο περιμετρικά της εστίας. Η αιθάλη δε φεύγει εύκολα από τα υφάσματα, γι’ αυτό μη φορέσετε κάτι που δε θέλετε να καταστραφεί.
2. Απομακρύνετε εναπομείναντα κομμάτια ξύλου και κάρβουνα από την εστία. Βεβαιωθείτε ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία, ώστε ακόμα και οι μικρότερες σπίθες να έχουν σβήσει και τα υπολείμματα να έχουν κρυώσει. Εάν υπάρχουν στην εστία κομμάτια ξύλου που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, φυλλάξτε τα μαζί με τα υπόλοιπα κούτσουρα προς καύση.
3. Σκουπίστε την εστία ξεκινώντας όσο πιο ψηλά στα τοιχώματα μπορείτε να φτάσετε. Για να διευκολύνετε τη διαδικασία και να αποτρέψετε το σκόρπισμα της στάχτης στον αέρα, μπορείτε να ρίξετε μερικούς κόκκους καφέ πάνω από τις στάχτες για να τους δώσετε μια πιο στέρεη μορφή. Μόλις ολοκληρώσετε το σκούπισμα της εστίας, σκουπίστε και την υποδοχή της που μπορεί επίσης να έχει στάχτες και σκόνη.
4. Ψεκάστε την εστία με το καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Σκοπός είναι οι επιφάνειες να υγρανθούν, ώστε η λοιπή διαδικασία να γίνει λιγότερο δύσκολη. Σιγουρευτείτε ότι έχει βραχεί όλο το εσωτερικό της εστίας πριν συνεχίσετε.
5. Βουτήξτε τη λειαντική βούρτσα/σπόγγο στο χημικό ή χειροποίητο καθαριστικό σας κι έπειτα αρχίστε να τρίβετε την εστία με κυκλικές κινήσεις. Μην τρίβετε με πολλή δύναμη διότι υπάρχει κίνδυνος να χαράξετε την εστία. Για μέρη στα οποία δε φτάνει η βούρτσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παλιά οδοντόβουρτσα βουτώντας τη στο ίδιο καθαριστικό.
6. Αφήστε το καθαριστικό επάνω στην εστία από 15 έως 30 λεπτά ανάλογα με τη δυσκολία των λεκέδων. Εάν χρησιμοποιείτε ειδικό καθαριστικό για τζάκια, διαβάστε τις οδηγίες ως προς τον αναγκαίο χρόνο δράσης.
7. Αφού βρέξετε με ζεστό ή καυτό νερό ένα πανί, χρησιμοποιήστε το για να απομακρύνετε ό,τι έχει συγκεντρωθεί στην εστία. Το καθαριστικό θα έχει μαλακώσει αρκετά τους λεκέδες, οπότε αυτή η φάση θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολη. Εάν κάποια σημεία παραμένουν λερωμένα ή η αιθάλη δεν έχει διαλυθεί αρκετά ώστε να απομακρυνθεί με το βρεγμένο ύφασμα, επαναλάβετε τη διαδικασία καθαρισμού τοπικά, όσες φορές χρειαστεί.
Καθαρισμός τζαμιού εστίας ενεργειακού τζακιού
Σε περίπτωση που το τζάκι σας έχει κλειστού τύπου εστία όπως τα ενεργειακά τζάκια, η τζαμένια πόρτα του χρειάζεται κι εκείνη καθάρισμα. Εδώ θα βρείτε τον σωστό τρόπο να την κάνετε να λάμψει.
i. Αφού βεβαιωθείτε ότι το τζάκι σας έχει κρυώσει πλήρως από την τελευταία χρήση του, βρέξτε με νερό ένα κομμάτι ύφασμα που δε χρειάζεστε. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί κουζίνας ή εφημερίδα.
ii. Βουτήξτε το ύφασμα στη στάχτη. Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, η στάχτη του ίδιου του τζακιού θα βοηθήσει πολύ στην απομάκρυνση της αιθάλης από το τζάμι. Εάν ο καθαρισμός του εσωτερικού της εστίας έχει προηγηθεί, καλό θα είναι να έχετε φυλλάξει μια ποσότητα στάχτης για τον σκοπό αυτό.
iii. Τρίψτε το τζάμι με το πανί βάζοντας αρκετή δύναμη εάν κριθεί αναγκαίο. Συνεχίστε μέχρι η καπνιά και οι λεκέδες να φύγουν.
iv. Σκουπίστε το τζάμι με ένα πανί μικροϊνών που θα έχετε βρέξει και στραγγίξει καλά για την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων.
Είστε πανέτοιμοι!
Συμβουλές για ένα καθαρότερο τζάκι
Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να διατηρήσετε το τζάκι σας καθαρό για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς και να κάνετε τη διαδικασία καθαρισμού ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα.
⦁ Χρησιμοποιείτε πάντοτε στεγνά ξύλα. Εν αντιθέσει με τα νωπά ξύλα, τα στεγνά -που έχουν κοπεί τουλάχιστον ένα έτος πριν την καύση τους- παράγουν λιγότερο καπνό ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες στα τοιχώματα και το τζάμι της εστίας.
⦁ Χρησιμοποιείτε σκούπα στάχτης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι σκούπες στάχτης είναι ιδιαίτερα εύχρηστες και λύνουν τα χέρια όσον αφορά τη συλλογή στάχτης από την εστία του τζακιού. Εάν δεν επιθυμείτε να προμηθευτείτε μια τέτοια σκούπα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα σκουπακι αντ’ αυτής, μετά από κάθε άναμμα του τζακιού σας. Προσοχή! Όποια από τις δύο εναλλακτικές κι αν ακολουθήσετε, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 12 ώρες, αν όχι και περισσότερες, από την τελευταία χρήση, ώστε να μην υπάρχουν ενεργές σπίθες!
⦁ Χρησιμοποιείτε νερό για το σβήσιμο της φωτιάς μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις. Η φωτιά του τζακιού πρέπει να σβήνει με φυσικό τρόπο, αλλιώς οι στάχτες μετατρέπονται σε μια υγρή μάζα που πετρώνει και είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί αργότερα. Εάν η φωτιά από το τζάκι αρχίσει να εξαπλώνεται μέσα στο σπίτι σας, καλέστε αμέσως την πυροσβεστική ακόμη κι αν θεωρείτε ότι έχετε την κατάσταση υπό έλεγχο. Καλό είναι, επίσης, να έχετε στην οικία σας έναν μικρό πυροσβεστήρα για τέτοιες περιστάσεις, ώστε να κάνετε τη φλόγα να καταλαγιάσει μέχρι να καταφτάσει η βοήθεια.
⦁ Μην παραμελείτε τον ετήσιο καθαρισμό τζακιού. Ο καπνοδοχοκαθαριστής σας είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει σωστά την κατάσταση της καμινάδας και του τζακιού σας, να σας ενημερώσει για τον κίνδυνο φωτιάς, να διαγνώσει τυχόν βλάβες, να σας δώσει τις συμβουλές του και, προπαντός να καθαρίσει την καπνοδόχο σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δείτε ποιες περιοχές εξυπηρετούμε σε όλη την Αττική με πολλά οργανωμένα και άρτια στελεχωμένα συνεργεία καθαρισμού καμινάδων και τζακιών!
Δυτικά:
Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι
Βόρεια:
Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά. Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός
Νότια:
Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι, Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο
Ανατολικά:
Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη, Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα
Κέντρο:
Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια,, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός
Πειραιάς:
Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο