Πήρα σπίτι με τζάκι – Τι να προσέξω

Πήρα σπίτι με τζάκι-Τι να προσέξω

Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι απαιτεί πάντοτε μία σειρά ελέγχων από ειδικούς για την περίπτωση βλαβών που ενδέχεται να μην είναι εμφανείς. Όταν δε υπάρχει και τζάκι στο σπίτι, ο έλεγχος είναι επιβεβλημένος. Εδώ, λοιπόν, θα βρείτε όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν ανάψετε το νέο σας τζάκι.

Έλεγχος καμινάδας

Με πρωτοβουλία δική σας ή του πωλητή του ακινήτου, είναι αναγκαία η διεξαγωγή ενός εξονυχιστικού ελέγχου της καμινάδας σας. Προκειμένου να θεωρηθεί ο έλεγχος ολοκληρωμένος, ο είδικός οφείλει να κοιτάξει όλα τα προσβάσιμα σημεία, τόσο στο εσωτερικό της καμινάδας, όσο και στο εξωτερικό αυτής. Στα μέρη της καμινάδας περιλαμβάνονται το καπέλο, η πλάκα, το κλαπέτο, η επένδυση κ.λπ.

Ωστόσο, η επιθεώρηση του εσωτερικού, σκοτεινού μέρους της καμινάδας είναι δύσκολο να γίνει με γυμνό μάτι ή ψηλάφισμα. Οι ειδικοί διευκολύνονται επιστρατεύοντας τεχνολογικά μέσα, όπως κάμερες. Με τον τρόπο αυτόν αποκτούν πρόσβαση σε τυφλά σημεία κατά μήκος της καπνοδόχου και, εύκολα πια, ανιχνεύουν πιθανές βλάβες. Για να κλείσεις ραντεβού για διάγνωση και επισκευή τζακιού – επισκευή καμινάδας, μπορείς να μας καλέσεις εδώ

Αξεσουάρ τζακιού

Αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς ο παραπάνω έλεγχος και επιδιορθωθεί οποιαδήποτε βλάβη από εξειδικευμένο τεχνικό, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ορισμένα αντικείμενα που θα σας διευκολύνουν στη χρήση του τζακιού σας. Αυτά πωλούνται συνήθως σαν σετ και περιλαμβάνουν μια βάση στην οποία στηρίζονται τα εξής εργαλεία: ένα σκουπάκι κι ένα φτυαράκι που σας δίνουν τη δυνατότητα να μαζέψετε τυχόν στάχτες και κάρβουνα που έχουν απομείνει στην εστία μετά τη χρήση του τζακιού σας∙ μία λαβίδα, η οποία σας επιτρέπει να μετακινείτε τα κούτσουρα στη θέση που επιθυμείτε για να δυναμώσετε ή να χαμηλώσετε τη φωτιά∙ μία λόγχη για το σκάλισμα της φωτιάς.

Προσέξτε πάντοτε ώστε τα εργαλεία που αγοράζετε να είναι φτιαγμένα από υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα και το χρόνο. Σίγουρα δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε εργαλεία που φθείρονται εύκολα και σας θέτουν σε κίνδυνο. Για τον λόγο αυτό να επιλέγετε έμπιστους προμηθευτές και να ελέγχετε τα υλικά κατασκευής. Εάν θέλεις να περιηγηθείς σε μια σελίδα με αξεσουάρ τζακιού, πάτησε εδώ

Σκούπα στάχτης

Καθώς η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο σύνθετη, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει πάντα ο χρόνος για την χειρωνακτική περιποίηση της εστίας. Εάν το τζάκι χρησιμοποιείται σχεδόν σε καθημερινή βάση και δεν γίνεται καθημερινά τοπικός καθαρισμός της στάχτης, σε μερικές ημέρες έχει δημιουργηθεί ένας μικρός λόφος που σιγά σιγά με τη φυσική ροή του αέρα μεταφέρεται μέσα στο σπίτι, στα έπιπλα, στα χαλιά και στο αναπνευστικό σας σύστημα.

Ένα τέτοιο ζήτημα δύναται να αντιμετωπιστεί με τη χρήση μιας σκούπας για στάχτες. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην ηλεκτρική σκούπα που κάθε σπίτι διαθέτει, αλλά σε ειδική σκούπα κατάλληλη για τη συλλογή της στάχτης από την περιοχή της εστίας του τζακιού. Συνήθως αυτού του είδους η σκούπα διαθέτει αρκετά μεγάλη χωρητικότητα, φίλτρο και έναν εύκαμπτο σωλήνα για να φτάνει με ευκολία σε κάθε γωνία και πτυχή της εστίας σας.

Για την ταχύτερη και ασφαλέστερη για εσάς μετακίνησή της διαθέτει λαβή ματαφοράς και τροχούς στη βάση της. Εάν θέλεις να αγοράσεις άμεσα μια σκούπα στάχτης μπορείς να βρεις μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων εδώ

Προστατευτικό τζακιού

Πέραν των εργαλείων που σας λύνουν τα χέρια όσον αφορά τη χρήση του τζακιού, είναι απαραίτητο να διαθέτετε και ένα προστατευτικό για την εστία του τζακιού σας. Πρόκειται για ένα μεταλλικό κάλυμμα που μονώνει κατά έναν τρόπο την εστία όσο χρησιμοποιείτε το τζάκι σας.

Εάν έχετε αναμμένο τζάκι και χρειαστεί να λείψετε για μερικά λεπτά από το σπίτι, καλό θα είναι να τοποθετήσετε το προστατευτικό στη θέση του για ασφάλεια. Το ίδιο ισχυεί και στην περίπτωση που κυκλοφορούν παιδιά ή κατοικίδια ζώα στον χώρο σας. Επιπλέον, ένα προστατευτικό είναι ιδανική λύση εάν σκοπεύετε να πάτε για ύπνο αλλά το τζάκι δεν είναι πλήρως σβηστό. Επειδή δεν γνωρίζει κανείς πότε μπορεί να πεταχτεί ένα κάρβουνο ή μερικές σπίθες στο χαλί σας, είναι σώφρον να χρησιμοποιείτε κάλυμμα σε κάθε περίπτωση.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προστατευτικών καλυμμάτων στην αγορά, οπότε μην ανησυχείτε για το εάν θα βρείτε το κατάλληλο για εσάς. Εξάλλου, οι ανάγκες κάθε εστίας είναι διαφορετικές. Έτσι, μπορεί μια σίτα με μεταλλικό πλαίσιο και πόδια για στήριξη να είναι αρκετή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να είναι απαραίτητο ένα κάλυμμα τα μέρη του οποίου ενώνονται με μεντεσέδες ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή του στην έκταση της εστίας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να καταγράψετε τις διαστάσεις της εστίας σας προτού επιλέξετε το κατάλληλο προστατευτικό. Για περισσότερα προστατευτικά τζακιού, πάτησε εδώ

Για την περίπτωση φωτιάς

Εκτός από τα προαναφερθέντα, σε ένα νοικοκυριό με τζάκι επιτακτική είναι η ύπαρξη ορισμένων βοηθημάτων για την περίπτωση φωτιάς. Τη στιγμή που θα αντιληφθείτε τη φωτιά, αντιδράστε με ψυχραιμία. Αυτό στο οποίο θα χρειαστεί να έχετε πρόσβαση είναι ένας μεταλλικός κουβάς.

Με μια τσιμπίδα ή λαβίδα αρχίστε με προσοχή να εναποθέτετε τα κούτσουρα που καίγονται στον κουβά. Με τον τρόπο αυτόν θα στερήσετε την πηγή θερμότητας από το τζάκι σας και η φωτιά θα καταλαγιάσει. Αμέσως μετά θα πρέπει να φορέσετε ένα πυρίμαχο γάντι και πολύ προσεκτικά να βάλετε το χέρι σας μέσα στην καμινάδα και να κλείσετε το κλαπέτο. Αυτή η κίνηση σταματά τη ροή της θερμότητας στο επίπεδο της εστίας κι έτσι δεν προχωράει προς τα επάνω ώστε να δυναμώσει περισσότερο.

Αφού κάνετε όλα αυτά, καλέστε αμέσως την πυροσβεστική.

Προσανάμματα

Και έρχεται η ώρα να ανάψετε το τζάκι σας. Έχετε προμηθευτεί κούτσουρα, τα οποία έχετε αποθηκεύσει σε μέρος χωρίς υγρασία, όμως από μόνα τους τα κούτσουρα δεν θα ανάψουν. Χρειάζεστε κατάλληλα προσανάμματα προκειμένου να ανάψετε το τζάκι σας χωρίς μεγάλο κόπο.

Είναι πάντοτε προτιμότερη η χρήση φυσικών υλικών για προσάναμμα. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι ψιλά κλαδιά, κουκουνάρια ή ξερά φύλλα. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δαδιά, βαμβάκι βουτηγμένο σε τηγανισμένο λάδι, κομμάτια εφημερίδας, μεταχειρισμένες χαρτοπετσέτες, ακόμη και παλιά κεριά.

Σε καμία περίπτωση μην καίτε στο τζάκι σας σκουπίδια, συμπιεσμένο ξύλο, χρωματισμένα χαρτιά, πλαστικά υλικά, χαρτόνια, κομμάτια από σπασμένα έπιπλα ή οτιδήποτε άλλο πέρα από κατάλληλα προσανάμματα και κούτσουρα. Τα παραπάνω υλικά κρίνονται απαγορευτικά διότι απελευθερώνουν τοξικά αέρια και μεγάλη ποσότητα καπνού από κοινού με ανεπιθύμητες μυρωδιές.

Για να ανάψετε το τζάκι σας τοποθετείτε, αρχικά, δύο ή τρία μεγάλα κούτσουρα σε σχηματισμό πυραμίδας. Στο κενό που δημιουργείται βάζετε το προσάναμμα της επιλογής σας. Για το κέντρο της πυραμίδας αφήνετε ένα αναμμένο κλαδί/φύλλο εφημερίδας κ.λπ το οποίο εν συνεχεία θα ανάψει και τα υπόλοιπα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά καθώς καίγονται τα προσανάμματα και έτσι παίρνουν σιγά σιγά φωτιά και τα μεγάλα κούτσουρα.
Βεβαίως, εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχετε πρόσβαση στα προαναφερθέντα φυσικά υλικά για προσάναμμα, μπορείτε να αγοράσετε κύβους προσανάμματος που θα λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, συνίσταται η αποφυγή τους λόγω των ρύπων που εκλύουν στην ατμόσφαιρα.

Ετήσιος καθαρισμός τζακιού – καθαρισμός καμινάδας

Ως ιδιοκτήτες ενός σπιτιού με τζάκι δε θα πρέπει να παραλείπετε την τακτική του περιποίηση από ειδικούς καπνοδοχοκαθαριστές. Ο καθαρισμός της καμινάδας είναι αναγκαίο να γίνεται κατα προσέγγιση μία φορά το χρόνο. Εάν, ωστόσο, κάτι στη συμπεριφορά του τζακιού σας προκαλέσει την ανησυχία σας, καλέστε μας αμέσως για άμεση διάγνωση και αποκατάσταση οποιασδήποτε βλάβης. Περισσότερες πληροφορίες για εμάς και τις υπηρεσίες μας, πάτησε εδώ και μάθε τα πάντα για τον καθαρισμό τζακιού και καμινάδας.

Περιοχές εξυπηρέτησης

Δυτικά: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια: Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά
Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι,
Χολαργός

Νότια: Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι,
Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά: Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη,
Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο: Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button