Τζάκι – Πως να το αξιοποιήσετε όταν δεν χρησιμοποιείται

Τζάκι – 6 τρόποι να το αξιοποιήσετε

Τίποτα δε συγκρίνεται με τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που δημιουργεί στον χώρο ένα αναμμένο τζάκι. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους η ανάγκη για θέρμη είναι μεγάλη, ενώ δε λείπουν τα ψησίματα από τις οικογενειακές συναθροίσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, το τζάκι δε χρησιμοποιείται και δεν είναι ένα από τα αντικείμενα του σπιτιού που δύνανται να αποθηκευτούν. Είτε υπάρχει κάποια βλάβη που δεν μπορείτε ή δεν επιθυμείτε να επιδιορθώσετε, είτε απλώς έχουν φτάσει οι ζεστοί μήνες του έτους και δεν ανάβετε πια το τζάκι σας, υπάρχουν πολυάριθμοι και δημιουργικοί τρόποι για να το εκμεταλλευτείτε.

Προτού κάνετε οτιδήποτε, επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας να καλέσετε τον καπνοδοχοκαθαριστή σας. Ο καθαρισμός τζακιού και ο καθαρισμός καμινάδας αποτελεί προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε χρήση του. Εάν, δε, αναδύονται και δυσάρεστες οσμές στο εσωτερικό του σπιτιού, η αναγκαιότητά του διπλασιάζεται! Για τη σωστή πραγματοποίηση της διαδικασίας, το συνεργείο καθαρισμού τζακιών της CK Service βρίσκεται πάντα δίπλα σας.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές ευρηματικές ιδέες για την αξιοποίηση ενός τζακιού που για τον έναν ή τον άλλον λόγο δε χρησιμοποιείται.

1. Καλοκαιρινή διακόσμηση

Εάν έχει φτάσει το καλοκαίρι και δε σκοπεύετε να ανάψετε το τζάκι σας για αρκετούς μήνες, μια καλή ιδέα είναι να το διακοσμήσετε. Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει και δημιουργήστε μια σύνθεση με υλικά της επιλογής σας. Όλα επιτρέπονται εφόσον το κλαπέτο είναι κλειστό και ο χώρος απαλλαγμένος από αιθάλη και στάχτες.

Μία επιλογή είναι να τοποθετήσετε κεριά, φωτάκια ή άνθη μέσα σε ένα καλάθι για να φτιάξετε μια ρομαντική ατμόσφαιρα. Μπορείτε, ακόμη, να γεμίσετε την εστία με άμμο, βότσαλα και κοχύλια, που θα δώσουν μια νότα φρεσκάδας και δροσιάς στον χώρο σας. Μερικά τούλια μαζί με άλλα διακοσμητικά μπορούν, επίσης, να στολίσουν τον χώρο του τζακιού εάν ταιριάζουν με την αισθητική του υπόλοιπου χώρου.

2. Προσωρινή κάλυψη εστίας

Άλλος ένας τρόπος να αξιοποιήσετε το τζάκι σας κατά τα διαστήματα που δεν το χρησιμοποιείτε είναι να το καλύψετε προσωρινά. Αυτό δύναται να επιτευχθεί είτε γεμίζοντάς το με ξύλα που πρόκειται να κάψετε τον χειμώνα -πάντοτε με κλειστό τάμπερ και κατόπιν καθαρισμού της καπνοδόχου- είτε απλώς τοποθετώντας στην είσοδο της εστίας το προστατευτικό κάλυμμα που ήδη διαθέτετε. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που δε θα κλέψει σχεδόν καθόλου από τον πολύτιμο χρόνο σας.

3. Μόνιμη κάλυψη εστίας

Στην περίπτωση που το τζάκι σας έχει κάποια βλάβη που δεν είστε σε θέση να διορθώσετε ή βρίσκεται σε κατάσταση που καταστρέφει την εικόνα του χώρου σας, είναι προτιμότερο να καλύψετε την εστία με πιο μόνιμους τρόπους. Αφού προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν καθαρισμό καπνοδόχου και εστίας, μπορείτε:

· να τη μετατρέψετε σε πίνακα. Για το εγχείρημα αυτό θα πρέπει πρώτα να κλείσετε την είσοδο της εστίας με ένα κομμάτι ξύλο ή γυψοσανίδα. Εν συνεχεία, έχετε την επιλογή να μετατρέψετε τη νέα πρόσοψη είτε σε μαυροπίνακα για σημειώσεις και ζωγραφιές των παιδιών σας, είτε σε πίνακα ζωγραφικής, βάφοντάς τον με τα κατάλληλα χρώματα.

· να τη βάψετε με μη τοξικά υλικά στο χρώμα που επιθυμείτε και να τοποθετήσετε μέσα σε αυτή ράφια. Ανάλογα με την αντοχή του υλικού των ραφιών, μπορείτε να τα γεμίσετε με βιβλία ή διακοσμητικά δημιουργώντας μια μικρή βιβλιοθήκη στην εστία του τζακιού σας.

4. Χώρος αποθήκευσης

Λόγω των ολοένα αυξανόμενων αναγκών, ο αριθμός των υλικών αγαθών που χρειάζεται ένα σπίτι μεγαλώνει επίσης. Αυτό προξενεί, από ένα σημείο κι έπειτα, έλλειψη αποθηκευτικών χώρων. Εάν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, έχετε τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε την εστία ενός τζακιού που δε σκοπεύετε να ξαναχρησιμοποιήσετε ως επιπλέον χώρο για την αποθήκευση διαφόρων αντικειμένων.

Έπειτα από εξονυχιστικό καθαρισμό, η εστία σας μπορεί να μετατραπεί χωρίς πολύ κόπο σε χώρο αποθήκευσης. Εάν είστε καλοί με τα μαστορέματα μπορείτε ακόμη και να επενδύσετε την είσοδο με ξύλο ή άλλο υλικό φτιάχνοντας ένα ντουλάπι. Εάν προτιμάτε μια απλούστερη λύση, μερικά κουτιά ή καλάθια αποθήκευσης τα οποία θα γεμίσετε με τα αντικείμενα που επιθυμείτε, μπορούν να στοιβαχτούν στον χώρο της εστίας.

5. Φωλιά κατοικιδίου

Στην περίπτωση που έχετε κατοικίδιο ζώο, ένας έξυπνος τρόπος να εκμεταλλευτείτε το μη χρησιμοποιούμενο πια τζάκι σας, είναι να φτιάξετε μέσα σε αυτό ένα σπίτι για τους μικρούς σας φίλους.
Κατ’αρχάς, όπως έχουμε προαναφέρει, είναι απαραίτητος ο καθαρισμός καμινάδας και εστίας για την απομάκρυνση εύφλεκτων κι επικίνδυνων ουσιών. Μετά τούτου, σειρά έχει το αεροστεγές κλείσιμο του κλαπέτου -κατά προτίμηση με στοκάρισμα για σίγουρο αποτέλεσμα-, καθώς και το βάψιμο των τειχών με μη τοξικά χρώματα. Τέλος, μπορείτε να στρώσετε υφάσματα ή κουβέρτες και να τοποθετήσετε μαξιλάρια στην εστία για να κάνετε τον χώρο άνετο. Η νέα φωλιά του κατοικιδίου σας είναι έτοιμη!

6. Μια πράσινη γωνιά

Ένα στοιχείο που θα ομορφύνει τον χώρο σας και θα καλύψει ένα τζάκι που ενδεχομένως δε θέλετε να είναι πια εμφανές, είναι η προσθήκη φυτών εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν πολλά είδη φυτών ανάμεσα στα οποία μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας.

Μετά την κατάλληλη προετοιμασία του χώρου με καθαρισμό, βάψιμο και ό,τι άλλο κρίνετε αναγκαίο, τοποθετήστε στο εσωτερικό της εστίας αλλά και γύρω από αυτήν γλάστρες με άνθη και πρασινάδα. Μια ωραία επιλογή για εξοικονόμηση χώρου είναι να κρεμάσετε τις μικρότερες γλάστρες από το πάνω μέρος του εσωτερικού της εστίας. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε αίσθηση βάθους και θα κάνετε τη σύνθεσή σας πιο πλούσια.

Όποια από τις προαναφερθείσες ιδέες κι αν αποφασίσετε να αξιοποιήσετε, να θυμάστε πάντοτε ότι προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός τζακιού πριν από κάθε αυτοσχέδια εργασία. Καλέστε μας αμέσως κι εμείς θα έρθουμε να μελετήσουμε το τζάκι σας, να το απαλλάξουμε από την καπνιά και τη στάχτη και να σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε βλάβη ενδέχεται να υπάρχει σε αυτό.

Δείτε ποιες περιοχές εξυπηρετούμε σε όλη την Αττική με πολλά οργανωμένα και άρτια στελεχωμένα συνεργεία καθαρισμού καμινάδων και τζακιών! Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ:

Δυτικά:

Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Καματερό, Μαγούλα, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βόρεια:

Πεντέλη, Άνοιξη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Διόνυσος, Δροσιά, Εκάλη, Ερυθραία, Ηράκλειο, Κηφισιά. Λυκόβρυση, Μαρούσι, Μελίσσια, Ψυχικό, Ντράφι, Παπάγου, Πεύκη, Σταμάτα, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός

Νότια:

Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Αργυρούπολη, Βάρη, Βάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλαμάκι, Καλλιθέα, Λαγονήσι, Μοσχάτο, Μπραχάμι, Νέα Σμύρνη, Νέο Φάληρο, Νέος Κόσμος, Παλαιό Φάληρο, Φάληρο

Ανατολικά:

Αγία Παρασκευή, Ανάβυσσος, Ανθούσα, Άρτεμις, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Καλλιτεχνούπολη, Καλύβια, Κάντζα, Κερατέα, Κορωπί, Λαύριο, Λούτσα, Μάκρη, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ντράφι, Παιανία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο, Σπάτα

Κέντρο:

Άγιος Ελευθέριος, Αμπελόκηποι Αττική, Βύρωνας, Γκάζι, Γκύζη, Ψυρρή, Γουδί, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Θησείο, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια, Καρέας, Κολωνάκι, Κολωνός, Κουκάκι, Κυψέλη, Λυκαβητός, Μεταξουργείο, Νέα Ιωνία, Ομόνοια,, Παγκράτι, Πατήσια, Πετράλωνα, Πλάκα, Πολύγωνο, Ριζούπολη, Σεπόλια, Σύνταγμα, Υμμητός

Πειραιάς:

Ρέντη, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Καστέλλα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μικρολίμανο, Νέαπολη, Νίκαια, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, Πέραμα, Ρέντη, Σαλαμίνα, Ταύρος, Μοσχάτο

Call Now Button